logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηΠόσα και ποιά είναι τα Απαγορευμένα ή Απόκρυφα ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ;


Βλέπε επίσης:
Ιουδαιο-χριστιανισμός και ΙΑΜΝΕΙΑ: Ραβίνοι παρέδωσαν τα Ευαγγέλια στους Χριστιανούς!!!

Εκτός από τα «κανονικά» και «δευτεροκανονικά» βιβλία υπάρχουν και βιβλία που αμφισβητούνται για την θεοπνευστία τους από όλα τα χριστιανικά δόγματα. Αυτά ονομάζονται «απόκρυφα». Η Διαμαρτυρόμενη (Προτεσταντική) Εκκλησία τα ονομάζει «ψευδεπίγραφα». Υπάρχουν «απόκρυφα» βιβλία και της Παλαιάς Διαθήκης και της Καινής Διαθήκης.

Δεν νομίζω να βρεθεί πουθενά αντικειμενική αντιμετώπιση των απόκρυφων βιβλίων του Χριστιανισμού. Οι μεν Χριστιανοί τα θεωρούν πλαστά και νόθα, οι δε αντίθετοι με τον Χριστιανισμό μία ακόμα απόδειξη των αντιφάσεων, γενικά, της Βίβλου.

Θα δώσω μια λίστα όλων των μη κανονικών βιβλίων που με την ονομασία τους, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρεις κείμενα και κριτικές πάνω σ’ αυτά τα βιβλία.

Α. Τα απόκρυφα της Καινής Διαθήκης

Πρόκειται για βιβλία, τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα. Διακρίνονται σε Ευαγγέλια, Πράξεις των Αποστόλων και Επιστολές. Αποκλείστηκαν από την Αγία Γραφή ως πλαστά ή νόθα. Τα περισσότερα συμπληρώνουν τα κενά των αφηγήσεων της Καινής Διαθήκης για τη ζωή του Ιησού.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τα απόκρυφα βιβλία με τα γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας. Υπάρχυν πάρα πολλά απόκρυφα βιβλία της Καινής Διαθήκης (μπορεί και πάνω από 100). Μερικά από τα περισσότερο γνωστά είναι τα εξής:

Το Ευαγγέλιο του Νικόδημου: Περιλαμβάνει τις πράξεις του Πιλάτου, μια αναφορά του προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο για τη δίκη του Ιησού. Είναι του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Το Πρωτευαγγέλιο του Ιάκωβου: Εξιστόρηση γεγονότων από τη γέννηση της Παναγίας μέχρι τη σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη. Είναι του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Η κοίμηση της Μαρίας: Περιέχει αναφορές θαυμάτων και τελειώνει με την αναφορά της μετάβασης της Παναγίας στον Παράδεισο. Είναι του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Το κατά Εβραίους ευαγγέλιο: Γράφτηκε γύρω στο 100 μ.Χ. και περιέχει προσθήκες στα κανονικά ευαγγέλια, με λόγια του Ιησού που παραλείπονται από τα κανονικά Ευαγγέλια.

Το ευαγγέλιο των Εβιονιτών: Γράφτηκε ανάμεσα στον 2ο και 4ο μ.Χ. αιώνα και περιέχει αποσπάσματα των ευαγγελίων τονίζοντας τα σημεία εκείνα που οι Εβιονίτες στήριζαν την διδασκαλία τους

Το ευαγγέλιο των Αιγυπτίων: Περιέχει συνομιλίες του Ιησού με τη Σαλώμη. Χρονολογείται μεταξύ 130 και 150 μ.Χ.

Το ευαγγέλιο του Ιούδα: Ο Ιησούς προτρέπει τον Ιούδα να τον προδώσει για να ελευθερωθεί από το ανθρώπινο σώμα το Θεϊκή του πνεύμα. Χρονολογείται μεταξύ 130 και 150 μ.Χ. Είναι αυτό που ξεσήκωσε τόσο θόρυβο πρόσφατα!

Το ευαγγέλιο του Πέτρου: Είναι του 2ου μ.Χ. αιώνα και έχει σαν βάση του τα κανονικά ευαγγέλια γραμμένο με αντί-ιουδαϊκό πνεύμα.

Το κατά Ματθαίον ψευδευαγγέλιο: Αντιγραφή του κατά Ματθαίου ευαγγελίου με προσθήκη θαυμάτων του Ιησού κατά την παιδική Του ηλικία.

Το ευαγγέλιο του Θωμά: Χρονολογείται τον 2ο μ.Χ. αιώνα και εξιστορεί την παιδική ηλικία του Ιησού από το πέμπτο μέχρι το δωδέκατο χρόνο Του. Παρουσιάζει τον Ιησού να κάνει θαύματα. Μικρό αλλά πάρα πολύ περιεκτικό. Το καλύτερο απ' όλλα!

Η γέννηση της Μαρίας: Αφηγείται καθημερινές επισκέψεις αγγέλων προς την Παναγία. Γράφτηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Το Αραβικό ευαγγέλιο της γεννήσεως: Διηγήσεις θαυμάτων που έγιναν την περίοδο της σκλαβιάς των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο. Γράφτηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Το ευαγγέλιο του Ιωσήφ του Τέκτονα: Είναι του 4ου μ.Χ. αιώνα και εμφανίστηκε στην Αίγυπτο με σκοπό να αποδώσει τιμή στον Ιωσήφ.

Η αποκάλυψη του Πέτρου: Συμβολικές ενοράσεις που αποδίδονται στον Πέτρο. Είναι του 1ου αιώνα μ.Χ. Ο Ευσέβιος το αποκαλεί «νόθο».

Πράξεις του Παύλου: Γράφτηκε στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα. Περιλαμβάνει την χαμένη επιστολή του Παύλου στους Κορίνθιους με σκοπό να διδάξει την εγκράτεια.

Πράξεις του Πέτρου: Γράφτηκε στο τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα και εξιστορεί την συναισθηματική περιπέτεια της κόρης του Πέτρου.

Πράξεις του Ιωάννου: Εξιστορεί μια (υποτιθέμενη;) επίσκεψη του Ιωάννη στη Ρώμη. Γράφτηκε στο τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Πράξεις του Ανδρέα: Το βιβλίο αναφέρεται στη δράση του αποστόλου Ανδρέα και στο τέλος αναφέρει το μαρτυρικό θάνατο του αποστόλου.

Πράξεις του Θωμά: Γράφτηκε στο τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα, και το κείμενό του έχει σκοπό να τονίσει την αποχή από τη σχέση των δύο φύλων.

Επιστολή του Πέτρου στον Ιάκωβο: Γράφτηκε στο τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα. Είναι κείμενο που στηρίζει τις διδασκαλίες των Εβιονιτών.

Η από Λαοδίκεια επιστολή: Αποτελεί «μάζεμα» διαφόρων φράσεων του Παύλου. Θεωρείται πως είναι η επιστολή που αναφέρεται στην προς Κολοσσαείς 4:16.

Επιστολές του Παύλου προς Σενέκα: Είναι του 4ου μ.Χ. αιώνα και συστήνει τον χριστιανισμό στους οπαδούς του Σενέκα.

Τα γράμματα του Αβγάρου: Πιστεύεται πως τελικά το βιβλίο αυτό μπορεί να έχει κάποια ιστορική βάση. Το βιβλίο εξιστορεί την ιστορία του βασιλιά της Βέροιας Αβγάρου, ο οποίος όταν αρρώστησε έμαθε για τα θαύματα του Ιησού και του έστειλε γράμμα που Του ζητούσε να έρθει στη Βέροια για να το θεραπεύσει. Ο Ιησούς του απάντησε πως έπρεπε να κάνει όλα όσα ήταν στο θέλημα του Πατέρα και πως μετά θα επέστρεφε στον ουρανό. Θα έστελνε όμως ένα μαθητή Του για τον θεραπεύσει. Λέγεται ότι ο μαθητής αυτός ήταν ο Θαδδαίος.


Β. Τα απόκρυφα της Παλαιάς Διαθήκης

Τα βιβλία αυτά είναι θρησκευτικά κείμενα ιουδαϊκής προελεύσεως, τα οποία γράφτηκαν μεταξύ 200 π.Χ. και 100 μ.Χ. περίπου, στη Παλαιστίνη ή τη Διασπορά, στην Εβραϊκή, Αραμαϊκή ή Ελληνική γλώσσα. Οι Ιουδαίοι από την αρχή τα χαρακτήρισαν ως μη θεόπνευστα γι’ αυτό και δεν τα συμπεριέλαβαν στην Παλαιά Διαθήκη, απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο της Ιαμνείας το 91 μ.Χ.

Τα απόκρυφα βιβλία τα οποία γράφτηκαν στην Παλαιστίνη είναι τα εξής:

Το βιβλίο του Ενώχ, γραμμένο στην αραμαϊκή, μετά το 200 π.Χ. Το πιο σπουδαίο, αλλά και «δύσκολο» καταστροφολογικό βιβλίο.
Οι διαθήκες των 12 Πατριαρχών, γραμμένο στην εβραϊκή, 150-100 π.Χ.
Ιωβηλαία, γραμμένο στην αραμαϊκή, 150-100 π.Χ.
Η διαθήκη Ιώβ, γραμμένο στην αραμαϊκή, 100-50 μ.Χ.
Ψαλμοί Σολομώντα, γραμμένο στην εβραϊκή, το 50 π.Χ. περίπου
Το μαρτύριο του Ησαΐα, στην αραμαϊκή, 1ος αιώνας μ.Χ.
Παραλειπόμενα του Ιερεμία, γραμμένο στην αραμαϊκή, 1ος μ.Χ. αιώνας
Βίος Αδάμ και Εύας, γραμμένο στην αραμαϊκή, 1ος μ.Χ. αιώνας
Οι βίοι των προφητών, γραμμένο στην εβραϊκή, 1ος μ.Χ. αιώνας
Η ανάληψη του Μωυσή, στην αραμαϊκή, 6-30 μ.Χ.
Η Αποκάλυψη του Βαρούχ ή Συριακός Βαρούχ, στην αραμαϊκή, 70-120 μ.Χ.
Η Αποκάλυψη του Έσδρα, στην αραμαϊκή, 90-100 μ.Χ.

Τα απόκρυφα βιβλία τα οποία γράφτηκαν στη Διασπορά είναι τα εξής:

Επιστολή του Αριστέα, στην ελληνική, το 200 π.Χ. περίπου
Τα Σιβυλλικά βιβλία (Γ', Δ', Ε'), στην ελληνική, 2ος π.Χ. αιώνας-2ος μ.Χ. αιώνας
Η Αποκάλυψη του Βαρούχ, στην ελληνική, 2ος μ.Χ. αιώνας
Η Διαθήκη του Αβραάμ, στην ελληνική (;), το 100-150 μ.Χ.
Σλαυονικός Ενώχ, ή Ενώχ Β', ή Βιβλίο των μυστικών του Ενώχ, 1ος μ.Χ. αιώνας

Τα παραπάνω απόκρυφα βιβλία είναι αυτά που διασώθηκαν και ανακαλύφθηκαν. Υπάρχουν όμως και άλλα απόκρυφα που αναφέρονται σε αρχαίους καταλόγους χωρίς να έχουν διασωθεί. Μερικά από αυτά είναι:

Η προσευχή του Ιωσήφ
Η διαθήκη του Μωυσή
Ελδάδ και Μωδάδ
Του προφήτη Ηλιού
Του προφήτη Σοφονία
Του προφήτη Ζαχαρία, πατέρα του Ιωάννη
Του Βαρούχ, Αββακούμ, Ιεζεκιήλ και Δανιήλ
Αδάμ
Λάμεχ
Αποκάλυψη Ηλία
Όραση Ησαΐα
Αποκάλυψη Σοφονία
Αποκάλυψη Ζαχαρία
Το βιβλίο της λεπτογενέσεως περί θυγατέρων Αβραάμ
Μετάνοια Αδάμ
Διαθήκη
Το έβδομο όραμα του Δανιήλ
Το όραμα Ενώχ
Οι προσευχές Ασεθέν
Τα παραλειπόμενα του Ιερεμία
Ο θάνατος των προφητών


Βλέπε επίσης:
Ιουδαιο-χριστιανισμός και ΙΑΜΝΕΙΑ: Ραβίνοι παρέδωσαν τα Ευαγγέλια στους Χριστιανούς!!!