logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Μ. Καλόπουλος: απόλυτη λοιπόν η επιβεβαίωση των συγγραφικών μου συμπερασμάτων.

 KANABI NARKOTIKA STH BIBLO

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της χρήσης ψυχοτρόπων ναρκωτικών στην πρώιμη εβραϊκή λατρεία, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

 

Πιστεύεται ότι η κάνναβη κάηκε για να προκαλέσει ψυχοδραστικό αποτέλεσμα στους λάτρεις.

 

Η μελέτη προσθέτει ότι τα ευρήματα στο Tel Arad δείχνουν ότι η κάνναβη έπαιξε επίσης ρόλο στη λατρεία στο Ναό της Ιερουσαλήμ.

 

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αρχαιολογικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι αρχαιολόγοι λένε:

 

Οι αρχαίοι Ισραηλίτες έκαψαν κάνναβη ως μέρος των θρησκευτικών τελετών τους, σύμφωνα με μια αρχαιολογική μελέτη. Μια καλά διατηρημένη ουσία που βρέθηκε σε έναν ναό 2.700 ετών στο Τελ Αράντ έχει αναγνωριστεί ως κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοδραστικής του ένωσης THC. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη μπορεί να έχει καεί για να προκαλέσει υψηλό ποσοστό (συμμετοχής) μεταξύ των προσκυνητών.

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της χρήσης ψυχοτρόπων ναρκωτικών στην πρώιμη εβραϊκή λατρεία, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο ναός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έρημο Negev, περίπου 95 χιλιόμετρα (59 μίλια) νότια του Τελ Αβίβ, τη δεκαετία του 1960. Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αρχαιολογικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι αρχαιολόγοι λένε ότι δύο βωμοί από ασβεστόλιθο είχαν ταφεί μέσα στο ιερό. Χάρη εν μέρει στο ξηρό κλίμα και στην ταφή, τα ερείπια των καμένων προσφορών σώθηκαν πάνω από αυτούς τους βωμούς.

Πιστεύεται ότι η κάνναβη κάηκε για να προκαλέσει ψυχοδραστικό αποτέλεσμα στους λάτρεις.

Λιβάνι βρέθηκε επίσης σε ένα βωμό, το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη λόγω της προβολής του σε ιερά κείμενα, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Ωστόσο, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η κανναβιδιόλη (CBD) και η κανναβινόλη (CBN) - όλες οι ενώσεις που βρέθηκαν στην κάνναβη - βρέθηκαν στο δεύτερο βωμό.

Η μελέτη προσθέτει ότι τα ευρήματα στο Tel Arad δείχνουν ότι η κάνναβη έπαιξε επίσης ρόλο στη λατρεία στο Ναό της Ιερουσαλήμ.

Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη την εποχή το ιερό στο Άραντ ήταν μέρος ενός φρουρίου στην κορυφή ενός λόφου στα νότια σύνορα του Βασιλείου του Ιούδα και λέγεται ότι ταιριάζει με μια περιορισμένη έκδοση των Βιβλικών περιγραφών του Πρώτου Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Τα ερείπια του ναού στην Ιερουσαλήμ δεν είναι πλέον προσβάσιμα από τους αρχαιολόγους, οπότε αντ 'αυτού μελετούν τον Άραντ και άλλα παρόμοια ιερά για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τη λατρεία στον μεγαλύτερο ναό. 29 May 2020

 

Cannabis burned during worship' by ancient Israelites - study

  • Ancient Israelites burned cannabis as part of their religious rituals, an archaeological study has found.

A well-preserved substance found in a 2,700-year-old temple in Tel Arad has been identified as cannabis, including its psychoactive compound THC.

Researchers concluded that cannabis may have been burned in order to induce a high among worshippers.

This is the first evidence of psychotropic drugs being used in early Jewish worship, Israeli media report.

The temple was first discovered in the Negev desert, about 95km (59 miles) south of Tel Aviv, in the 1960s.

In the latest study, published in Tel Aviv University's archaeological journal, archaeologists say two limestone altars had been buried within the shrine.

Thanks in part to the dry climate, and to the burial, the remains of burnt offerings were preserved on top of these altars.

Image copyright Getty Images
Image caption It's believed cannabis was burned to induce a psychoactive effect in worshippers

Frankincense was found on one altar, which was unsurprising because of its prominence in holy texts, the study's authors told Israeli newspaper Haaretz.

However, tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) and cannabinol (CBN) - all compounds found in cannabis - were found on the second altar.

The study adds that the findings in Tel Arad suggest that cannabis also played a role in worship at the Temple of Jerusalem.

 

This is because at the time the shrine in Arad was part of a hilltop fortress at the southern frontier of the Kingdom of Judah, and is said to match a scaled-down version of Biblical descriptions of the First Temple in Jerusalem.

The remains of the temple in Jerusalem are now inaccessible to archaeologists, so instead they study Arad and other similar shrines to help them understand worship at the larger temple.

 1 Ιουνίου 2020  https://www.marketwatch.com/press-release/420-with-cnw---study-shows-ancient-israelites-burned-marijuana-during-worship-2020-06-02-91501411?mod=mw_more_headlines&tesla=y

 Σε έναν ναό 2.700 ετών στο Tel Arad, οι ερευνητές βρήκαν μια καλά διατηρημένη ουσία που έχει αναγνωριστεί ως κάνναβη και ο κύριος ψυχοδραστικός παράγοντας της, THC. Ο ναός της Βιβλικής εποχής από το Βασίλειο του Ιούδα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έρημο Negev, περίπου 59 μίλια νότια του Τελ Αβίβ και ανασκάφηκε από Ισραηλινούς αρχιτέκτονες μεταξύ του 1962 και του 1967. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Τελ Αβίβ», το ακαδημαϊκό περιοδικό του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δύο βωμοί από ασβεστόλιθο είχαν ταφεί μέσα στο ναό. Οι ερευνητές βρήκαν συστάδες βιολογικού υλικού στους βωμούς, αλλά λόγω της περιορισμένης τεχνολογίας εκείνη την εποχή, το υλικό δεν μπόρεσε να εντοπιστεί και οι ειδικοί υπέθεσαν ότι ήταν θυμίαμα.

Το βιολογικό υλικό επανεξετάστηκε πρόσφατα από τον Eran Arie του Μουσείου Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, τον Barun Rosen και τον Dvory Namdar του Οργανισμού Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ, και τα ευρήματά τους ήταν αρκετά ενδιαφέροντα. Στις μικρότερες αλλοιώσεις, το υλικό περιείχε κανναβιδιόλη [CBD], δέλτα-9 τετραϋδροκανναβινόλη [THC] καθώς και ένα μη καθορισμένο κοπριά ζώων που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να κάψει την κάνναβη. Η άλλη αλλαγή περιείχε ίχνη λιβάνι. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεδομένου ότι η μαριχουάνα δεν προσφέρεται για χρήση ως θυμίαμα, σίγουρα κάηκε για τις ψυχοδραστικές της ιδιότητες. «Ο Άραντ παρέχει τις πρώτες αποδείξεις για τη χρήση κάνναβης στην Αρχαία Εγγύς Ανατολή. Οι παραισθησιογόνες ουσίες είναι γνωστές από διάφορους γειτονικούς πολιτισμούς, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή απόδειξη μιας παραισθησιογόνου ουσίας που βρίσκεται στο Βασίλειο του Ιούδα», λέει η μελέτη.«Η χρήση ψυχοδραστικών υλικών είναι επίσης γνωστή στους αρχαίους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής και του Αιγίου από την προϊστορία. Φαίνεται πιθανό ότι η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε στο Arad ως εσκεμμένα ψυχοδραστικό, για να διεγείρει την έκσταση ως μέρος των λατρευτικών τελετών. Αν ναι, αυτή είναι η πρώτη τέτοια απόδειξη στη λατρεία του Ιούδα. " Σύμφωνα με τον Namdar, χρειάζεστε τη σωστή θερμοκρασία για να προκαλέσετε ένα υψηλό, "και το γνώριζαν ξεκάθαρα επίσης, ακριβώς όπως ήξεραν ποιο καύσιμο να χρησιμοποιήσει για κάθε ουσία."Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι προσκυνητές δεν έκαψαν απλώς την κάνναβη για αρωματικούς σκοπούς, αλλά ότι σκόπιμα ανέβασαν. «Αν ήθελαν να κάνουν το ναό να μυρίζει ωραία, θα μπορούσαν να είχαν κάψει κάποιο φασκόμηλο, το οποίο μεγαλώνει στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. Η εισαγωγή κάνναβης και λιβανιού ήταν μια μεγάλη επένδυση που δεν μπορούσε να γίνει από μια απομονωμένη ομάδα νομάδων, απαιτούσε την υποστήριξη από μια ισχυρή κρατική οντότητα », καταλήγει ο Arie.Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα ερευνητικά ευρήματα θα δώσουν περαιτέρω αποδείξεις σε παράγοντες της βιομηχανίας κάνναβης, όπως η Plus Products Inc

 

https://papadimitriadis.gr/2015/05/11/kannavi-tha-astieveste/
 

Κάνναβη; Θα αστειεύεστε


ούτε κάνναβη, ούτε νικοτίνη …δηλητήρια χωρίς ένδειξη
Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει οξέα, αρνητικά, ψυχολογικά φαινόμενα που μιμούνται ψυχιατρικές διαταραχές, πχ. τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη). Αν και υπάρχουν επαρκή στοιχεία από πολυάριθμες, έγκριτες, κλινικές μελέτες που υποστηρίζουν αυτό το δεδομένο, ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνουν είναι αρκετά πολύπλοκος και όχι πολύ κατανοητός. Φαίνεται, όμως, ότι ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία από άλλους.

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν, πάντως, ότι όσο αυξάνεται η συχνότητα της κατάχρησης τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την εκδήλωση ψυχωσικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια. Επιπλέον, από τις μελέτες προκύπτει ότι η κάνναβη είναι η ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη κατάχρηση μεταξύ των ανθρώπων που υποφέρουν με διπολική διαταραχή του συναισθήματος.

Η κάνναβη προκαλεί ευφορία και χαλάρωση, μεταβολές στην αντίληψη, στρέβλωση στην αίσθηση του χρόνου και εντατικοποίηση των απλών αισθητηριακών εμπειριών, όπως η γεύση του φαγητού και η συναισθηματική απάντηση σε άλλα εξωτερικά ερεθίσματα πχ. σε ένα φίλμ, ή στη μουσική. Όταν χρησιμοποιείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον είναι δυνατόν να προκαλέσει  “μολυσματικό γέλιο” και πολυλογία (κανένα …ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτά, αν σας αρέσει η τεχνητή πραγματικότητα). Ακόμη, διαταράσσεται η βραχυπρόθεσμη μνήμη και διασπάται η προσοχή, ενώ μειώνονται χαρακτηριστικά τα αντανακλαστικά, οι κινητικές δεξιότητες και η ικανότητα επιτέλεσης μιας εξειδικευμένης εργασίας.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από την περιστασιακή χρήση της είναι το άγχος και οι αντιδράσεις πανικού. Οι έμπειροι χρήστες αναπτύσσουν ανοχή και εμφανίζουν τις παρενέργειες και τις προσδοκούμενες επιδράσεις σε μεγαλύτερες δόσεις από τον αρχάριο. Παρόλα αυτά, η τοξίκωση με κάνναβη μπορεί να οδηγήσει ορισμένους, κατά τα άλλα υγιείς, χρήστες σε οξεία ψύχωση, ή να επιφέρει βραχυπρόθεσμη έξαρση προϋπάρχουσας ψυχωσικής διαταραχής, με πιο σύνηθες σύμπτωμα και στις δύο περιπτώσεις τις ακουστικές ψευδαισθήσεις (ο πάσχων ακούει φωνές). Η χρήση κάνναβης προκαλεί επίσης συμπτώματα όπως η αποπροσωποποίηση (η αίσθηση ότι κάποιος παρατηρεί τον εαυτό του “απ΄ έξω” αισθανόμενος το σώμα ή τις σκέψεις του σαν κάτι ξένο και η αίσθηση ότι η πραγματικότητα είναι “σαν όνειρο” ή “σαν ταινία”, ή ότι το σώμα του λειτουργεί και κινείται μηχανικά), η διάχυτη ανησυχία θανάτου, η κρίση πανικού και ο παρανοϊκός ιδεασμός με ιδέες καταδίωξης, οι αναδρομές στο παρελθόν (flashbacks) που συνοδεύουν τις διαταραχές της αντίληψης, κ.α.  Η δε μακροχρόνια χρήση κάνναβης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας, δηλαδή χρόνιας ψυχωσικής διαταραχής (εδώ απειλείται η σύνδεση με την ίδια την πραγματικότητα και διαπαντός).

Σε ό,τι αφορά στις διαταραχές του συναισθήματος, οι χρήστες της κάνναβης διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη πιο συχνά από ό,τι οι μη χρήστες. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι η κάνναβη προκαλεί άμεσα κατάθλιψη, με εξαίρεση την καταθλιπτική αντίδραση, οξέως κατά την τοξίκωση. Όταν η κατάχρηση κάνναβης προηγείται της εκδήλωσης μιας διπολικής διαταραχής τότε φαίνεται ότι έχει σημαντική επίδραση στην επίπτωση του πρώτου επεισοδίου, αλλά και στην πορεία της διαταραχής, καθώς δύναται να αυξήσει πολύ τον κίνδυνο για τα επόμενα μανιακά επεισόδια.

Μολονότι το κύριο ψυχότροπο συστατικό της κάνναβης Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, ή Δ9-THC, επιφέρει ψυχικά αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, η Δ9-THC είναι λιποδιαλυτή και αυτό της επιτρέπει να συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς φθάνοντας μέγιστες συγκεντρώσεις σε 4 έως 5 ημέρες. Στη συνέχεια απελευθερώνεται βραδέως στη συστηματική κυκλοφορία, μέσω της οποίας συνεχίζει την επίδρασή της στον εγκεφάλο και σε ακόμη πιο υψηλές συγκεντρώσεις. Εκεί επηρεάζει τη σηματοδότηση στα κυκλώματα “ευχαρίστησης” και “κίνησης” του προμετωπιαίου φλοιού και του ραβδωτού σώματος στα βασικά γάγγλια, με μάλλον περίπλοκες αλληλεπιδράσεις με νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και το γλουταμινό οξύ.

Τόσο το κάπνισμα όσο και η κατάποση του THC αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα κατά 20-50% μέσα σε λίγα λεπτά, για διάστημα έως και 3 ωρών. Η πίεση του αίματος αυξάνεται ενώ ο χρήσης παραμένει καθισμένος και μειώνεται όταν στέκεται όρθιος.

Τα ψυχωσικά συμπτώματα από την κάνναβη έχουν πιθανότατα σχέση με την ανώμαλη “περίοπτη απόδοση”, ένα φαινόμενο που προκαλεί η THC, κατά το οποίο ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί και να ερμηνεύσει τη διαφορά μεταξύ των προσλαμβανόμενων ερεθισμάτων που είναι σημαντικά και εκείνων που δεν είναι.

Ένα άλλο, ενδιαφέρον, φαινομενολογικό χαρακτηριστικό από τη μακροχρόνια και συστηματική κατάχρηση κάνναβης είναι το σύνδρομο “έλλειψης κινήτρων”. Εδώ οι χρήστες χάνουν προοδευτικά την επιθυμία να εργάζονται, ή να ανταγωνίζονται. Σημειώνω, ωστόσο, ότι είναι αρκετά δυσδιάκριτο το όριο μεταξύ της προσωπικότητας που χαρακτηριολογικά επιλέγει έναν περισσότερο μποέμ τρόπο ζωής σε βάθος χρόνου και της επίδρασης του ναρκωτικού σε έναν άνθρωπο που κατά τα άλλα θα υιοθετούσε τα κίνητρα που προβάλλει η ίδια η κοινωνία.

Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με τις πιθανές ιατρικές χρήσεις της κάνναβης. Οι επιστήμονες οφείλουμε να διευκρινίζουμε ότι εκεί ζυγίζεται το κόστος και το όφελος, όπως συμβαίνει κάθε φορά που αξιολογούμε ένα φάρμακο και πάντως η χορήγηση γίνεται ακόμη πειραματικά, σε ορισμένες χώρες, αφορά σε παράγωγα της κάνναβης, και πραγματοποιείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες (με ιατρική παρακολούθηση).

Η άλλη παρεξήγηση για την κάνναβη αφορά, κατά τη γνώμη μου, στη σύγκρισή της με τη νικοτίνη. Δεν πρέπει να μας απασχολεί η σύγκριση των δύο. Και οι δύο ουσίες προκαλούν εξάρτηση και οι δύο είναι δηλητήρια και έχουν σημαντικές παρενέργειες – που απασχολούν πολλές ιατρικές ειδικότητες – και, δυνητικά, θανατηφόρο αποτέλεσμα. Ως προς το κοινωνικοπολιτικό ζητούμενο – που δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιολογική διάσταση -, προσωπικά θα συνηγορούσα υπέρ της απαγόρευσης και των δύο και σε καμία περίπτωση υπέρ της νομιμοποίησης για όλους τους παραπάνω λόγους.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Άγχος και πανικός

Μειωμένη προσοχή, μνήμη και ψυχοκινητική απόδοση σε κατάσταση μέθης

Αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος, όταν κάποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα υπό την επήρεια κάνναβης, ειδικά αν έχει καταναλώσει και αλκοόλ

Αυξημένος κίνδυνος ψυχωσικών συμπτωμάτων μεταξύ εκείνων που είναι ευάλωτοι, ειδικά επί προσωπικού ή οικογενειακού ιστορικού ψύχωσης

Καταθλιπτική αντιδράση και πυροδότηση συναισθηματικών διαταραχών

Προτεινόμενη επιστημονική βιβλιογραφία για επιστήμονες της υγείας:

Leweke F, Koethe D. Cannabis and psychiatric disorders: it is not only addiction. Addict Biol. 2008;13(2):264–275. Review.

Hall W, et al. Adverse health effects of non-medical cannabis use. Lancet. 2009;374:1383.

Ashton C. Pharmacology and effects of cannabis: a brief review. Br J Psychiatry. 2001;178:101–106.

Johns A. Psychiatric effects of cannabis. Br J Psychiatry. 2001;179:270–271. Review.

Sewell R, Ranganathan M, D’Souza D. Cannabinoids and psychosis. Int Rev Psychiatry. 2009;21(2):152–162.

Rasic D, et al. Longitudinal associations of cannabis and illicit drug use with depression, suicidal ideation and suicidal attempts among Nova Scotia high school students. Drug and Alcohol Dependence. In press. Accessed Oct. 14, 2012.

D’Souza D, Sewell R, Ranganathan M. Cannabis and psychosis/schizophrenia:human studies. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2009 Jul 16; 6. Amar B, Potvin S. Cannabis and psychosis: what is the link? J Psychoactive Drugs. 2007;39(2):131–142.

Bostwick JM (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Oct. 31, 2012.

Thomas H. Psychiatric symptoms in cannabis users. Br J Psychiatry. 1993;163 Review.

Thomas H. A community survey of adverse effects of cannabis use. Drug Alcohol Depend. 1996;42(3):201–207.

Mannique-Garcia E, et al. Cannabis use and depression: A longitudinal study of a national cohort of Swedish conscripts. BMC Psychiatry. Accessed Oct. 14, 2012.

Arseneault L, Cannon M, Witton J, et al. Causal association between cannabis and psychosis: examination of the evidence. Br J Psychiatry. 2004;184:110–117.

Hall W. Cannabis use and psychosis. Drug Alcohol Rev. 1998;17(4):433–444.

Degenhardt L, Hall W. Is cannabis use a contributory cause of psychosis? Can J Psychiatry. 2006;51(9):556–565.

Degenhardt L, Hall W, Lynskey M. Testing hypotheses about the relationship between cannabis use and psychosis. Drug Alcohol Depend. 2003;71(1):37–48.

Szymanski H. Prolonged depersonalization after marijuana use. Am J Psychiatry. 1981;138(2):231–233.

Keshaven M, Lishman W. Prolonged depersonalization following cannabis abuse. Br J Addict. 1986;81(1):140–142.

Regier D, Farmer M, Rae D, et al. Comorbidity of mental disorders with alcohol and other drug abuse. (Results from the Epidemiologic Catchment Area (ECA) Study).JAMA. 1990;264(19):2511–2518.

Strakowski S, DelBello M, Fleck D, et al. Effects of co-occurring cannabis use disorders on the course of bipolar disorder after a first hospitalization for mania. Arch Gen Psychiatry. 2007;64(1):57–64.

Henquet C, Krabbendam L, de Graaf R, et al. Cannabis use and expression of mania in the general population. J Affect Disord. 2006;95(1-3):103–110. Epub 2006 Jun 21.

Lutz B. From molecular neurodevelopment to psychiatry: new insights in mechanisms underlying Cannabis-induced psychosis and schizophrenia. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2009;259(7):369–370.

Kroll P. Psychoses associated with marijuana use in Thailand. J Nerv Ment Dis. 1975;161(3):149–156.

Bartolucci G, Fryer L, Perris C, et al. Marijuana psychosis: a case report. Can Psych Assoc J. 1969;14(1):77–79.

Talbott JA, Teague JW. Marijuana psychosis: acute toxic psychosis associated with the use of cannabis derivatives. JAMA. 1969;210:299–302.

Bostwick JM. Blurred boundaries: The therapeutics and politics of medical marijuana. Mayo Clinic Proceedings. 2012;87:172.

Van Os J, Bak M, Bijl RV, et al. Cannabis use and psychosis: a longitudinal population-based study. Am J of Epidemiology. 2002;156:319–327.

Hall W, Degenhardt L. Cannabis use and the risk of developing a psychotic disorder. World Psychiatry. 2008;7(2):68–71.

Zammit S, Moore TH, Lingford-Hughes A, et al. Effects of cannabis use on outcomes of psychotic disorders: systematic review. Br J Psychiatry. 2008;193(5):357–363.

 

 

 

.