logo

fb youtube rss

Σύνδεση

ΙΔΕΟΛΑΤΡΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΣΤΡΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

BIBLIA KALOPOYLOY OFISIAL3

IDEOLATRES2

H θεά Τύχη της αρχαιότητας ήταν η προσωποποιημένη ιδεο-θεά της σύμπτωσης, του μη προβλέψιμου ή επιδιωχθέντος αλλά και της...ευτυχούς συγκυρίας του απροσδόκητου συμβάντος. Η πολιούχος θεά της ευτυχίας των αρχαίων Ελληνικών πόλεων.

Κατά τη «Θεογονία» του Ησίοδου ήταν θυγατέρα του Ωκεανού ή του Νηρέα και της Τηθίος, σε εκδήλωση ίσως του ότι η ναυτιλία και το ναυτικό εμπόριο εν γένει υπήρξαν η πρώτη και κύρια πηγή ευτυχίας των ανθρώπων.

Κατά τον Πίνδαρο, ο οποίος την ονόμαζε και Φερέπολιν, ήταν κόρη του Ελευθέρου Διός ή του Προμηθέα. Την θεωρούσε ως μια από τις Μοίρες, που είχε όμως λιγότερη δύναμη από τις αδελφές της, Θεά του Πεπρωμένου αλλά και ευμενής. Ως ευμενής θεά του πεπρωμένου λατρευόταν με την επωνυμία «Αγαθή Τύχη» στην Αρχαία Ολυμπία, όπου είχε δικό της βωμό. Στους ορφικούς ύμνους συναντάται ως κόρη του Ευβουλέως.

Κατά το Ομηρικό προς τη Δήμητρα ύμνο, η Ωκεανίς Τύχη εμφανιζόταν ως μια από τις συμπαίκτριες της Περσεφόνης.

Συνδέθηκε με άλλες θεότητες-προσωποποιήσεις όπως την Ελπίδα, τον Καιρό και τη Μοίρα. Κυρίως συνδέθηκε με την Ίσιδα κατά την περίοδο των θρησκευτικών συγκρίσεων (Ίσις Τύχη ή Ισιτύχη). Στη σημιτική θρησκεία συνδέθηκε με την Γάδ. Μαζί της ταυτίσθηκε η θεά των Ρωμαίων Φουρτούνα η λατρεία της οποίας ήταν ιδιαίτερα εξαπλωμένη στην Ιταλία. Η Φουρτούνα (Fortuna) ξεκίνησε από μια ιταλική θεότητα της ευφορίας και της γονιμότητας, που συχνά λειτουργούσε και ως μάντης θεά που προλέγει το μέλλον.

Η Τύχη θεωρήθηκε ως αγαθός δαίμων, μεσολαβητής μεταξύ θεών και ανθρώπων. Ως θεά της αφθονίας και του πλούτου απεικονιζόταν στο ιερό της στη Θήβα να κρατά, ως μητέρα ή τροφός, τον μικρό Πλούτο και στη Σμύρνη από το Βούπαλο να κρατά στο άλλο της χέρι το κέρας της Αμάλθειας, σύμβολο της αφθονίας. Σαν θεά που διευθύνει την ανθρώπινη ζωή απεικονίζεται να κρατά πηδάλιο, σαν σύμβολο της κατεύθυνσης την οποία έδινε σε όλους τους ανθρώπους. Σαν Θεά ευμετάβλητου Φύσης απεικονιζόταν με τροχό ή σφαίρα ή πτερύγιο, σύμβολα της αστάθειας.

Σε εκδήλωση της αντίληψης ότι ο έρωτας προέρχεται από την Τύχη (Αίγειρο Αχαΐας), απεικονιζόταν κοντά στο άγαλμα της και ο Θεός Ερωτας. Επίσης, στο ιερό της Τύχης στη Θήβα υπήρχε άγαλμα της Θεάς που κρατούσε τον Πλούτο ατην αγκαλιάτης, σε παιδική ηλικία, έργο του Αθηναίου Ξενοφώντα και του Θηβαίου Καλλιστονίκου.

Στην Ελληνιστική εποχή και μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, κάθε πόλη είχε τη δική της προστάτιδα που λειτουργούσε ως η Πολιάς θεά. Πολλές από αυτές θεωρούσαν την Τύχη ως Πολιούχο θεά. Απεικονιζόταν να φορά πυργωτό διάδημα (πού συμβόλιζε τα τείχη της πόλης), καθισμένη σε θρόνο να κρατά το κέρας της αφθονίας ή σκήπτρο. Μάλιστα η διεξαγωγή όλων των υποθέσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, άρχιζε, όπως στην Αθήνα, με την ευχή «Αγαθή Τύχη».

Το πρώτο άγαλμα της σύμφωνα με τον Παυσανία το κατασκεύασε ο Βούπαλος για τους Σμυρναίους. Κολοσσιαίο άγαλμα της θεάς είχε στηθεί στην Ηλιδα και την Αλεξάνδρεια (στο ονομαστό ιερό της Τύχης, το Τυχαίον όπου υπάρχει το άγαλμα της Θεάς να στεφανώνει τον Αλέξανδρο).

Φημισμένο επίσης ήταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της το οποίο είχε αφιερώσει ο Ηρώδης ο Αττικός στο ναό της κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η μορφή της χαρακτηρίστηκε επίσης σε νομίσματα, όπου η θεά κρατούσε το κέρας της Αμάλθειας ή πηδάλιο που συμβόλιζε την καθοδήγηση του πεπρωμένου.

Τέλος στο ναό της στο Αργός λεγόταν ότι ο Παλαμίδης είχε αφιερώσει τα πρώτα ζάρια, τα οποία -κατά την παράδοση- είχε ο ίδιος επινοήσει.

Ο μύθος της Θεάς Τύχης

 

o-mythos-ths-theas-tyxhs-ingolden.gr

Υπήρχε μια εποχή που η μοίρα της ανθρωπότητας κρεμόταν από τις ιδιοτροπίες των Θεών.

Ο Όλυμπος ήταν ο ναός όπου μαγειρευόταν τα ωραιότερα αλλά και φοβερότερα γεγονότα του κόσμου.
Σεισμοί, πόλεμοι, έρωτες τραγικοί και τέρατα ακατανίκητα πλάθονταν, στέλνονταν και ορίζονταν από τη μυθολογική κοινότητα.

Ανάμεσα στους θεούς, ο Δίας ήταν ο πιο ισχυρός. Αρχηγός και πατέρας των υπολοίπων, κυβερνούσε με τρόπο σκληρό και κατάφερνε να γίνεται το θέλημα και το καπρίτσιο του κάθε φορά, σε κάθε γεγονός, κάθε στιγμή.

Ο Δίας, όπως όλοι οι Έλληνες θεοί, απείχε πολύ από το να είναι ηθικά σωστός, αξιοσέβαστος ή πολιτικά δίκαιος. Θα τον περιγράφαμε μάλλον ως οξύθυμο, ιδιότροπο και ανάρχικό.

Επιπλέον, ο Δίας ήταν γνωστός για την ακόρεστη ερωτική του διάθεση. Μια νύχτα, μεθυσμένος από το κρασί και τον πόθο του, ο Δίας ξάπλωσε με την όμορφη Θέμιδα, θεά των νόμων και της δικαιοσύνης, την οποία είχε βάλει στο μάτι από καιρό.

Από την ένωση αυτή ανάμεσα στο άναρχο και αυτό που πρέπει να γίνεται, γεννήθηκε η Τύχη – Fortuna για τους Ρωμαίους. Ένα όμορφο κοριτσάκι που χαιρόταν την εύνοια του πατέρα της, πράγμα αρκετά σπάνιο στη ζωή του Δία.

Ο μύθος λέει ότι, από μικρή, ο Δίας ζητούσε να του τη φέρνουν και την ήθελε συνεχώς κοντά του. Για να τη διασκεδάσει, ο παντοδύναμος θεός πρόσταξε κάθε κάτοικο του Ολύμπου να μάθει κάτι στην αγαπημένη του κόρη.

thea-thw-tyxhs-ingolden.gr

Από τον Ερμή, ειδικά, ζήτησε να της μάθει να τρέχει πιο γρήγορα από τον καθένα. Πριν κλείσει τα οχτώ, τα πόδια της Τύχης έτρεχαν πιο γρήγορα κι από τους φτερωτούς αστραγάλους του Ερμή, και κέρδιζε στο δρόμο οποιονδήποτε: θεό, άνθρωπο ή ζώο.

Από τη Δήμητρα ζήτησε να της μάθει τα πάντα για τα σπαρτά και τα οπωροφόρα. Η Τύχη ήξερε να ξεχωρίζει, με ταχύτητα και ακρίβεια, κάθε ένα από τα δημητριακά της Ελλάδας. Ήξερε πού φύτρωνε κάθε δεντράκι, πότε άνθιζε κάθε φυτό και πώς θερίζουν τα σπαρτά.

Από την Ήρα, τη νόμιμη σύζυγό του, ο Δίας δεν ζήτησε τίποτα. Μάλλον από ζήλια, η θεά της σταθερότητας και της οικογένειας δεν ήθελε ούτε να τη βλέπει την Τύχη.

Πράγματι, όταν η Τύχη γινόταν δεκαπέντε χρονών, η Ήρα αποφάσισε να επιβάλει στον Όλυμπο έναν ηθικό νόμο: κανένα νόθο παιδί ανάμεσα στους θεούς. Τα παιδιά που δεν προέρχονταν από αγνή ένωση, έπρεπε να ζουν με τους ανθρώπους…

Βέβαια, ήταν ήδη αργά για να τα βάλει με τον Δία. Ο πονηρός αρχηγός είχε σκαρφιστεί ένα σχέδιο έτσι ώστε η Τύχη να πρέπει υποχρεωτικά να μείνει με τους θεούς, και όχι μόνο δεν εκδιώχθηκε, αλλά την προστάτευαν και την κανάκευαν περισσότερο απ’ όλους.

Για να είναι κανείς θεός, ως γνωστόν, πρέπει να είναι αθάνατος, νέος και εσαεί ωραίος. Αυτό το πετύχαιναν πίνοντας κάθε πρωί την αναγκαία ποσότητα νέκταρ και τρώγοντας την απαραίτητη δόση αμβροσίας – τα ιερά φαγητά που τους προσέφεραν αυτά τα χαρίσματα.

Όταν το εκπαιδευτικό έργο του Ερμή και της Δήμητρας τελείωσε, ο Δίας ανακοίνωσε αλλαγές στον Όλυμπο. Από κείνη την ημέρα, το νέκταρ και η αμβροσία δεν θα εμφανίζονταν μαγικά σ’ ένα μπουκάλι στο καλάθι του πρωϊνού, αλλά θα συλλέγονταν κάθε πρωί από τα πρώτα φρούτα των δένδρων της Γης. Τα πρώτα μήλα, τα πρώτα ροδάκινα, οι πρώτες φράουλες της ημέρας θα περιείχαν στη σάρκα τους τα μαγικά θρεπτικά συστατικά που θα διατηρούσαν τους κατοίκους του Ολύμπου νέους και υγιείς – συνεπώς αθάνατους και συνεπώς θεούς.

Το σχέδιο ήταν τέλειο. Ποιος, όμως, θα μπορούσε να αναγνωρίζει και να μαζεύει τα πρώτα φρούτα της ημέρας, τόσο επιδέξια και τόσο γρήγορα ώστε να μην τα προλάβουν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου; Μόνο η Τύχη.

Έτσι κι έγινε. Πριν χαράξει, η Τύχη έφευγε βιαστική κι έτρεχε σ’ όλη τη Γη για να μαζέψει τα πρώτα φρούτα από κάθε δέντρο, πριν χαλάσει ο ήλιος το θεϊκό τους περιεχόμενο. Τα μάζευε σ’ ένα καλάθι και τα ανέβαζε σβέλτα στον Όλυμπο για το πρωινό των θεών, που χειροκροτούσαν και επαινούσαν την ικανότητά της.

o-mythos-tis-theas-tyxis-dealwat-ingolden.gr

Ένα πρωί η Τύχη δεν έφτασε στην ώρα της και οι θεοί άρχισαν να ανησυχούν. Δεν ήταν και τόσο τρομερό αν μια μέρα δεν έτρωγαν νέκταρ, όμως, αν αυτό συνεχιζόταν, θα πέθαιναν, θα αρρώσταιναν ή – το χειρότερο – θα γερνούσαν.

Μια αντιπροσωπεία των θεών βγήκε σε αναζήτηση της Τύχης στους δρόμους της Ελλάδας. Εκεί έμαθε ότι ένας ψαράς την είχε πιάσει κατά λάθος, καθώς έριχνε τα δίχτυα του στο Αιγαίο. Γοητευμένος και έκπληκτος από την ομορφιά του απρόσμενου φορτίου του, δεν ήθελε να την αφήσει να φύγει.

Οι θεοί παρουσιάστηκαν μπροστά στον ψαρά και τον ρώτησαν τι αντάλλαγμα ήθελε προκειμένου να αφήσει ελεύθερη την Τύχη.

Τρέμοντας, ο άνθρωπος ρώτησε: «Μπορώ να ζητήσω ό,τι θέλω;» «Ό,τι θέλεις» του είπαν οι θεοί, «θα γίνει δικό σου, αρκεί να την αφήσεις ελεύθερη».

Ό,τι ζήτησε ο ψαράς του το ‘δωσαν και μετά η Τύχη ήταν και πάλι ελεύθερη.

Οι θεοί γύρισαν στον Όλυμπο. Η προμηθεύτρια της τροφής τους δεν κινδύνευε και ήταν και πάλι σε καλά χέρια.

Η φήμη, όμως , άρχισε να κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους. Όποιος έπιανε την Τύχη μπορούσε να ζητήσει από τους θεούς ό,τι ήθελε, κι εκείνοι θα του το έδιναν με αντάλλαγμα την ελευθερία της.

Μόλις πληροφορήθηκε τον κίνδυνο, η Τύχη άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερες προφυλάξεις και ζήτησε από τους άλλους θεούς να της μάθουν ορισμένα πράγματα παραπάνω, για το καλό όλων. Η Άρτεμις της δίδαξε να κρύβεται για να μην μπορεί να τη δει κανείς. Άρχισε να ταξιδεύει με μεγάλη μυστικότητα, χωρίς κανένας να παίρνει είδηση την παρουσία της.

Από την Αφροδίτη έμαθε να χτενίζει τα μακριά και όμορφα μαλλιά της. Τα τραβούσε και τα έπλεκε σε μια υπέροχη πλεξούδα την οποία – αντί να τη ρίχνει στην πλάτη όπως έκανε ως τότε, άρχισε να φέρνει μπροστά από το μέτωπο ως το στήθος της.

Από τον Ουρανό έμαθε να γίνεται άπιαστη, και από τον Άρη έμαθε τη στρατηγική του πολέμου.

Εξαιτίας όσων έμαθε κι από φόβο μην τυχόν και της στήσουν καρτέρι στην καθημερινή της διαδρομή, η Τύχη αποφάσισε πως το πέρασμά της δεν έπρεπε να είναι προβλέψιμο. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, πήρε μια περίεργη απόφαση: τα πόδια της δεν έπρεπε ποτέ να πατάνε δεύτερη φορά πάνω στα ίδια της τα χνάρια.

Λίγο από συνήθεια και πιο πολύ από παραξενιά, αυτή η απόφαση της έγινε εμμονή, και η θεά Τύχη πρόσεχε πάρα πολύ να μην περάσει δυο φορές από το ίδιο μέρος.

Από τον Βάκχο έμαθε τις ιδιότητες του κρασιού για να μπορεί να μεθάει όσους κατάφερναν να την πιάσουν και να το σκάει, αφήνοντάς τους χωρίς τίποτα.

Ο μύθος λέει πως ακόμα και σήμερα ισχύει ότι, αν στο δρόμο σου καμιά φορά πιάσεις τη θεά Τύχη, οι θεοί είναι έτοιμοι να σου χαρίσουν ό,τι επιθυμείς για να την αφήσεις και πάλι ελεύθερη.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ;
---------------------
Από πού να το ξέρει ο μέσος άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο;
Από τα σχολεία της θεοκρατίας η από το "μακρύ και το κοντό" τσαρλατάνων;
Ο Γιαχβέ δεν είναι παρά σκόπιμο φανταστικό σενάριο που στοχεύει στην ίδρυση ψευτο-θρησκειών οι οποίες δεν είναι παρα πολιτικά εργαλεία καταστολής και χειραγώγησης των μαζών.
Η λέξη -θεός- είναι ελληνική και η έννοια της είναι ΜΟΝΟ αυτή που της απέδωσε η γλώσσα που την δημιούργησε.
Οι θεοί των Ελλήνων είναι απλά μία επιστημονική ανακάλυψη των προγόνων μας. Θα το δούμε αναλυτικά στο άρθρο που βρίσκεται στον σύνδεσμο που παραθέτουμε στο τέλος.
Ο πρώτος και ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής είναι το αποτέλεσμα μακράς φιλοσοφικής έρευνας και διατυπώθηκε στο περίφημο απόσπασμα του Ηράκλειτου: «Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν αλλ?ήν αεί και εστίν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα» (Αυτόν τον κόσμο που είναι ο ίδιος για όλα τα όντα, ούτε κάποιος θεός ούτε άνθρωπος τον έκανε αλλά ήταν πάντα και είναι και θα είναι πυρ αείζωο. που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο).
Εάν υποκαταστήσουμε τη λέξη "πυρ" με τη λέξη "ενέργεια" φθάνουμε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
μη ζητάτε να μάθετε έτοιμη γνώση, η μασημένη τροφή δεν ωφελεί.
Στο "Περί Θεών και Κόσμου", ο σεβαστός Σαλούστιος δίνει την εντύπωση ότι επειδή εκείνος γνωρίζει αλλά κι επειδή οι άνθρωποι της εποχής του στους οποίους απευθύνεται, κατανοούν τουλάχιστον τις βασικές έννοιες, χάριν συντομίας ξεκινά προσπερνώντας τα βασικά, ενώ ο νους του σημερινού ανθρώπου χρειάζεται να πατήσει σε κάτι στέρεο, κάτι που γνωρίζει καλά για να τολμήσει να κάνει ένα βήμα και μετά να επιχειρήσει το 2ο.
...μόνο η ανθρώπινη ματαιοδοξία έχει ανάγκη σύγκρισης κι έπειτα προσδίδοντας σε αυτές τις υπέροχες απρόσωπες οντότητες κομμάτι του δικού μας συναισθηματισμού (π.χ. χαίρονται), δυσχεραίνουμε την δική μας δυνατότητα αντίληψης μιας πραγματικότητας έξω από τις παραστάσεις και το φαντασιακό του ζωικού γίγνεσθαι.
Έχε κατά νου τι κάνει το DNA στο ξεχωριστό εκείνο σύμπαν που είναι το σώμα μας και κάθε οργανισμού και ξεκινάμε έτσι από κάτι που σήμερα πλέον είναι γνωστό σχεδόν σε όλους, ... <<Η ευταξία και αρμονία του Σύμπαντος Κόσμου και οι νόμοι της φυσικής που διέπουν την αρμονία αυτή.>>
...ήδη η αρχαία επιστήμη, καλά γνώριζε πως αυτό είναι έργο αιώνιων αναλλοίωτων ΦΥΣΙΚΏΝ νόμων.... ...είναι πανάρχαιο και ακόμα ισχύον αξίωμα της επιστήμης της Φυσικής ότι ότι το -κάθε τι ξεχωριστά έχει κάποια (διαφορετική) Αιτία-...Γιατί έδωσαν αυτό το όνομα στους θεούς και τι σημαίνει θα το μάθουμε από τον Ηρόδοτο.<<...θεούς δε προσωνόμασάν σφεας ἀπὸ τοῦ τοιούτου ὅτι κόσμῳ θέντες τὰ πάντα πρήγματα...>> (Ἡροδότου Ἱστορίαι,Εὐτέρπη 52.1-52.3)
...σύμφωνα με την μαρτυρία του Ηρόδοτου, η λέξη "θεός" προκύπτει από το ρήμα «τίθημι» ...δηλαδή θεοί είναι αυτοί που θέτουν σε τάξη την αρμονία του Κόσμου. (κόσμῳ θέντες) ...δηλαδή ταξιΘΕΤΕΣ που επί το λακωνικότερον ονόμασαν ΘΕΟΥΣ.ΟΙ ΘΕΟΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΚΟΣΜΟ, ο οποίος είναι αυθύπαρκτος, είναι όμως τμήματα του όπως είματε και εμείς, είναι όμως αυτοί που σχηματίζουν και συντηρούν τις προϋποθέσεις από τις οποίες αναδύονται οι Φυσικοί Νόμοι, είναι οι Αιτίες των
...θεοί είναι αυτοί που εμμέσως δια των νόμων διέπουν την συμπαντική αρμονία των πάντων.....δηλαδή θεοί είναι οι απρόσωπες ΦΥΣΙΚΕΣ Αιτίες των ΦΥΣΙΚΩΝ νόμων "που διέπουν την συμπαντική αρμονία των πάντων μέσω δημιουργικά ανταγωνιζομένων δυνάμεων.
Από εδώ και μετά ξεκινά η χαρά του ανθρώπου που διαπιστώνει ότι βρίσκεται στο ποιο υγιές και φιλικό περιβάλλον το οποίο αγαπά και η αναζήτηση που έπεται(θρησκευτική) σχετίζεται με την Ανάγκη εναρμόνισης του με την Φύση τους θεούς(οτιδήποτε περιλαμβάνει). ...και πάλι από τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε πως η λέξη θρησκεία σημαίνει "Λατρεία". Φυσικά λατρεύουμε κάτι που αγαπάμε πολύ. ...και τι να αγαπήσει περισσότερο ο άνθρωπος από την Αιτία της ευτυχίας του; είτε πρόκειται για αγαπημένο πρόσωπο είτε για απρόσωπη οντότητα (Αιτία). (οντότητα καλούμε οτιδήποτε υπάρχει και λειτουργεί νομοτελειακά) π.χ. το Έθνος, το Κράτος είναι διαφορετικές ή και αντιδιαμετρικές ενίοτε μεν αλλά αμφότερες είναι οντότητες.
-->σημειωτέον ότι το αξίωμα της επιστήμης της Φυσικής ότι το κάθε τι ξεχωριστά έχει κάποια Αιτία, αποκλείει κατηγορηματικά την Ιουδαιογενή υποτιθέμενη δημιουργία εκ του μηδενός (εκ του μη όντως)!
Οι Έλληνες δεν έψαχναν να βρουν αφέντες δημιουργούς" ή κάτι παρόμοιο.
Η επιστήμη τους έκανε κάποιες ανακαλύψεις στην φύση και αντί να τις ονομάσουν "Ταξιθέτες", επί το λακωνικότερον τις είπαν ΘΕΟΥΣ.
Η τροπή σκόπιμων στρεβλώσεων που πήρε η λέξη σε μεταγενέστερους αιώνες δεν τους αφορά.
...γιατί όλοι είδαν δι' οφθαλμού την "ηχώ" του θείου ...στην αρμονία που επιφέρει ο Νόμος, μα κανείς δεν είδε την Αιτία που τον δημιούργησε και τον συντηρεί απρόσκοπτα και πρώτη τον υπακούει. Την Αιτία την "βλέπουμε" (την αντιλαμβανόμαστε) μόνο με αγνά "μάτια" της ψυχής, δηλαδή την συμπεραίνουμε δια του Λόγου. (διά της λογικής).
...«Η φύσις του Λόγου (της Λογικής) είναι η ομολογία. Δεν λέει ο Λόγος, δεν αποκαλύπτει, όμως ομολογεί, και η ομολογία αυτή συνιστά την αλήθεια του.» (Ο. Τουτουντζή)
Όμως αυτή η γνώση δεν είναι μεταβιβάσιμη χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιας προσωπικής ιδεοληψίας κι έτσι το πολυτιμότερο του ανθρώπου, το τέκνο του, θα τραυματιζόταν από το βάρος της ατέλειας του δασκάλου, γιαυτό οι πρόγονοι έγιναν μυθοπλάστες! Ανέθεταν στον Μύθο να μεταφέρει την Αλήθεια, ντυμένη με τόσο παράλογη υπερβολή ώστε και το μικρό παιδί να παραμερίζει τα παράλογα και να φτάνει στο ξέφωτο της Αλήθειας ίδιων δυνάμεων.
...έτσι η Αλήθεια είναι πάντα λίγο διαφορετική στον καθένα, μόνο έτσι υπάρχει πρόοδος, εξέλιξη,! Ο Μύθος αποτελεί φραγή στο δόγμα.
...και στήν περί θεών γνώση, ακόμα κι αν ξέρεις ότι θεοί είναι οι απρόσωπες ΦΥΣΙΚΕΣ Αιτίες των ΦΥΣΙΚΩΝ νόμων που διέπουν την συμπαντική αρμονία των πάντων αλλά και επί μέρους όλων, πάντα θα υπάρχει εκείνο το "ακόμα κάτι" που θέλεις να μάθεις...