logo

fb youtube rss

Σύνδεση
Αντιπαλογνωσία: η βασικότερη προϋπόθεση της αυτογνωσίας.

Ομιλία Καλόπουλου στο Hotel President - Αθήνα 16/1/10

 

Φίλοι μου… και συνοδοιπόροι στον υπέροχο αυτόν αγώνα!

Δηλώνω πανευτυχής που είμαι σήμερα ανάμεσά σας.

Ανάμεσα σε τόσους πολλούς ευγενείς και ανήσυχους ανθρώπους που δηλώνουν εραστές της αναζήτησης και του ελληνικού πολιτισμού.

Σας φέρνω τους θερμότερους χαιρετισμούς απ' την βόρεια Ελλάδα, όπου δεκάδες ανάλογοι σύλλογοι ευγενών και ανήσυχων ανθρώπων, επιχειρούν να οργανωθούν σε μια προσπάθεια επανελληνισμου και ανεύρεσης μιας νέας… ελληνικής πλέον ταυτότητας!

 Με εργαλείο την φιλοσοφία, το αιώνιο πρόβλημα της αναζήτησης του πολύμορφου και πολυεπίπεδου "αγαθού" συνεχίζεται… Και το περιοδικό ΙΧΩΡ, χρόνια τώρα πρωτοστατεί σ' αυτή την προσπάθεια, και συγχαίρουμε θερμά τόσο τον έκδοτη και όσο τους συνεργάτες του.  

 Συχνά ως περιεχόμενο του "αγαθού" ορίζουμε την ευδαιμονία, την ειρήνη τις επιμέρους αρετές και πολλά παρόμοια ατομικά και κοινωνικά αγαθά.

Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε, ότι τα οποιαδήποτε "αγαθά", δεν αρκεί να βρεθούν… αλλά πρέπει καθημερινά να δίνουμε ατομική και συλλογική μάχη για την ύπαρξη και την συντήρησή τους. Πρέπει επίσης να διευκρινισθεί, ότι το "αγαθό" και ο "πολιτισμός"  δεν ορίζονται μόνο ατομικά, αλλά συλλογικά, εθνικά, και οικουμενικά.

 Στον ατομικό και οικουμενικό αγώνα, οι Έλληνες διέπρεψαν… στο συλλογικότερο όμως, αλλά κυρίως στο εθνικό, ανέκαθεν είχαμε ιδιαίτερες δυσκολίες, ταύτισης απόψεων περί "αγαθού".

Φυσικά και δεν είναι εύκολο… μια και πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωής μας, γιατί αυτό σημαίνει φιλοσοφική αφύπνιση και ανατροπή. Γι' αυτό μανιωδώς αναπαράγουν τις δίκες τους αξίες, και μετατρέπουν τους λαούς σε αχθοφόρους των ιδεών, και φυσικά των συμφερόντων τους! Έτσι κανένας ανατρεπτικός αγώνας δεν έχει ελπίδες δικαίωσης, χωρίς την γνώση των αντιπάλων.

Και εδώ είναι που δικαιώνεται νομίζω η δήλωση μου, ότι μέγιστο ζητούμενο είναι η αντιπαλογνωσία. Τα οποιαδήποτε "αγαθά" ορίζονται πάντοτε σε σχέση με την αντιπαλότητά τους.

 Πολλοί είναι αυτοί που από μας, που δίνουμε προτεραιότητα στο γνώθι σαυτόν και επιμένουμε στην αυτογνωσία. Και ασφαλώς δεν κάνουμε λάθος… αρκεί να μην ξεχνούμε ότι: η αντιπαλογνωσία είναι η βασικότερη προϋπόθεση της αυτογνωσίας.

Αν παραστήσουμε την φιλοσοφική αναζήτηση με μάχη… (που είναι)… τότε θα καταλάβουμε, ότι ο οποιοσδήποτε μαχητής, προετοιμάζεται σωστά, μόνο αν λάβει υπ' όψιν του τις ικανότητες των αντιπάλων του.

Αυτό γίνεται κατανοητό, ακόμα και στο πιο ξεκάθαρο ζητούμενο της φιλοσοφίας, που είναι η αναζήτηση της οποιαδήποτε αλήθειας, όπου ο μεγάλος της εχθρός, δεν είναι η φυσική άγνοια, αλλά η έντεχνα κατασκευασμένη πλάνη. Το περιοδικό ΙΧΩΡ (του όποιου τα 100 τεύχη γιορτάζουμε σήμερα), έχει αυτό ακριβώς τον πρωταρχικό στόχο… την καταγγελία και την μάχη κατά της οργανωμένης πλάνης… και φυσικά πρέπει να το στηρίξουμε!  

 Εχθρός της οποιασδήποτε αλήθειας λοιπόν, δεν είναι μόνο η φυσική άγνοια, αλλά κυρίως η πολύ καλά κατασκευασμένη παραπλάνηση. Η αναζήτηση λοιπόν της εκάστοτε αλήθειας, έχει να αντιπαλέψει, όχι τόσο τις φυσικές δυσκολίες της ανίχνευσης αληθειών, αλλά κυρίως τις ευρύτατα διαδεδομένες πλάνες των πανούργων σκοταδιστών! 

Έτσι, θέλει δε θέλει, ο φιλοσοφημένος ελληνισμός, είναι ο φυσικός αντίπαλος του σκοταδισμού, που δυστυχώς είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή εξουσίας. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μάχεσαι τον σκοταδισμό, όταν δεν γνωρίζεις τις μεθοδεύσεις του; Μπορεί ένας γιατρός, να θεραπεύει μια άγνωστης σ' αυτόν ασθένεια; Έτσι και ο αγώνας χωρίς αντιπαλογνωσία είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.

 Προσωπικά μπορώ να καυχηθώ μόνο για ένα πράγμα, ότι αφιέρωσα τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής μου, για να σας προσφέρω με τα βιβλία μου, μια άρτια και ενημερωτική ακτινογραφία της ασθένειας που εξουθένωσε και κατέβαλε τον ελληνισμό.

Ο βιβλικός ιουδαιο-χριστιανισμός, σαν ένα μυθικό τέρας με απίστευτα μυστικά όπλα και μεταμορφώσεις, κατάφερε να τραυματίσει θανάσιμα τον ελληνισμό και να ανατρέψει την θριαμβευτική του πορεία. Στα βιβλία μου, (που σας καλώ να γνωρίσετε), θα βρείτε όλα τα άγνωστα "εύγευστα δηλητήρια" του ιουδαιο-χριστιανικού οπλοστασίου, που καθόρισαν την πλέον διαχρονική, και οδυνηρή αντιπαλότητά μας.

 Στο συγγραφικό μου έργο, κυριαρχεί η σκέψη ότι: ο καλύτερος δάσκαλός μου είναι ο εχθρός μου. Κάποτε στην "μακρινή" αρχαία Ελλάδα, μπορεί ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπων, να ήταν πράγματι η φυσική αγνοία… σήμερα όμως, σε μια κοινωνία γεμάτη γνώσεις, είναι ήλιου φαεινότερο, πως ο μεγάλος εχθρός των σκεπτόμενων ανθρώπων, είναι η έντεχνη παραπλάνηση και ο μαζικός σκοταδισμός. Το συμπέρασμα είναι απλό. Σήμερα έχουμε εχθρό, που μας παραπλανά, οικονομικά, πολιτικά ιστορικά και ηθικά.

Η αντιπαλογνωστική φιλοσοφία, προσπαθεί να ανεβάσει τους ορίζοντες του προβληματισμού και της αναζήτησης. Κάποιοι για ιδιοτελείς δικούς τους λόγους, φροντίζουν δυστυχώς με επιτυχία για το εντελώς αντίθετο: κατεβάζοντας με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον, τους ορίζοντες προβληματισμού!

 Καθώς ερχόμουν εδώ, σκεπτόμουν πως η κάθε οικογένεια έχει σπίτι της δυο τηλεοράσεις, μια ανοιχτή και μια κλειστή. Η ανοιχτή τηλεόραση σπίτι μας είναι ο οχετός της αποχαύνωσης, της παραπλάνησης, της παραπληροφόρησης της ιδιώτευσης της σύγχυσης του εκφοβισμού και του χαμηλού ορίζοντα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ανοίξουμε την άλλη "τηλεόραση", την κλειστή, αυτή των υψηλών προβληματισμών και οριζόντων. Και είμαστε εμείς, αυτοί που θα δώσουμε στους ανθρώπους το τρόπο, για να ανεβάσουν τους ορίζοντες των προβληματισμών και των αναζητήσεών τους, ψηλότερα… τόσο ψηλά που να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα μοχθηρά μηνύματα που ανταλλάσουν… οι θηρευτές μας!

 Συχνά λέω πως υπάρχουν δυο τύποι νοημοσύνης, αυτή του θηρευτή και η άλλη των θηραμάτων. Πόση αυτογνωσία μπορεί να διαθέτει ένα θήραμα; Πόσο θα ζήσει μια γαζέλα, στην ανοιχτή σαβάνα, αν αγνοεί ότι τα αρπακτικά αιλουροειδή ελλοχεύουν κρυμμένα στο ψηλό χορτάρι; Μήπως η περιορισμένη αυτογνωσία της για τα υπέροχα σχέδια στο δέρμα της, τα γρήγορα πόδια της, τα χαριτωμένα κέρατα της, και η τρυφερή μουσούδα της, μπορούν να την σώσουν… αν δεν προσέχει αγρυπνά τις κινήσεις των θηρευτών της;

Λίγο ψηλότερα λοιπόν απ' τους δικούς μας ορίζοντες … οργιάζει ο κόσμος των θηρευτών, των εξουσιαστών και των σκοταδοποιών!  Αυτός είναι ένας άλλος κόσμος που κυλάει παράλληλα με τον δικό μας, "ψηλότερα" όμως απ' τον δικό μας, έχοντας κατά νου μόνο την εκμετάλλευση και την σφαγή των ανύποπτων "ζωών"…. την άλωση, την κλοπή και γενικά την εξουθένωση και την κατάκτησή μας.

Δεν αρκεί λοιπόν η αναβίωση ενός υμνητικού και θρηνητικού ελληνισμού, αλλά σ' αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τον αναθεωρητικό αντιπαλογνώστη επανελληνισμό!

 Η φιλοσοφία καθώς και τα υπόλοιπα αγαθά και οι αρετές, έχουν νόημα, μόνο αν παράγουν αποτελεσματικά εργαλεία και όπλα αντίστασης. Η αόριστη ενασχόληση μας με την φιλοσοφία, δεν έχει τελικά κανένα νόημα, αν δεν μας προστατεύει απ' την επιθετική αχρήστευση που συνεχώς επιχειρούν οι θηρευτές μας.

 Τελικό μου συμπέρασμα: Προδώσαμε το "όραμα" της Αθηνάς!

 Να το πω και διαφορετικά. Ο κόσμος μας είναι σ' αυτή την αξιοθρήνητη κατάσταση, γιατί οι λαοί και πρώτοι εμείς οι Έλληνες… προδώσαμε το ιερό "όραμα" της πάνοπλης σοφίας που αντιπροσωπεύει η Αθηνά!

Τι είναι η "Αθηνά";

Athena_PANOPLHΓια μένα η Αθηνά είναι η πλέον ολοκληρωμένη, και εξ αυτού η πλέον ιερή ιδέα του μαχόμενου ελληνισμού! Μια άρτια ιεροπρεπής ιδέα! Μια εξαιρετικά ισορροπημένη ιδέα φιλοσοφικής αναζήτησης του αγαθού, ταυτόχρονα με την ακραία υπερασπιστική μαχητικότητα! Μια εκπληκτικά άρτια ιερή ιδέα, που ολοκληρώθηκε στους μαχητικούς ηρωικούς χρόνους του ελληνισμού.

 Τι είναι λοιπόν η "ιδέα Αθηνά". Γιατί λέγεται Σοφή αλλά και Δολία, Εργάνη αλλά και Πρόμαχος; Γιατί κραταεί γραφίδα αλλά και δόρυ;

Γιατί η εικόνα, το όραμα, ο τρόπος ζωής που αποκαλούσαν Αθηνά… ισορροπεί ανάμεσα στην αγάπη για το αγαθό… αλλά, και στην απόλυτη πολεμική δύναμη της υπεράσπισής του με κάθε μέσον;

Το συμπέρασμα είναι απλό… δυστυχώς ακόμα και οι Έλληνες, οι παραγωγοί αυτής της ιδέας, κρατήσαμε μόνο την μισή Αθηνάτην άοπλη Αθηνά… Δώσαμε μονομερή έμφαση στην χαρά της γνώσης και της μόρφωσης! Πρέπει όμως να προβληματισθούμε: Τι απέγινε το υπόλοιπο της Αθηνάς; Τι απέγιναν οι ασπίδες, τα δόρατα, η περικεφαλαία, η αιγίδα και το γοργόνειο; Και κυρίως… τι αντιπροσωπεύουν όλα αυτά;

 Ναι, η προσπάθεια επανελληνισμένου των Ελλήνων συνεχίζεται …

και η ιερή ιδέα της Αθηνάς, (κόρη της Μήτιδος), που εκφράζει την πολύτροπο νόηση των Ελλήνων, μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα μαχητή και αγαπημένο της εκφραστή, και θαυμαστό από κάθε άποψη ενσαρκωτή της Αθηνάς… τον πανούργο και αήττητο Οδυσσέα, είναι το κομμάτι εκείνο της αναζήτησης, που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα από δω και πέρα!

 Κάποτε η αξιαγάπητη συναγωνίστρια Μαρία Τζάνη, που είναι εδώ μαζί μας σήμερα, ανέφερε πως: η μεγαλύτερη σημερινή απώλεια, είναι που και ο τελευταίος των Ελλήνων, δεν μπορεί να αναγεννηθεί προσεγγίζοντας τα νάματα της ελληνικής γραμματείας. Εγώ προσθέτω πως σήμερα που η ελληνική γραμματεία είναι κτήμα τόσων πολλών… η μεγαλύτερη μας απώλεια είναι, η αόριστη αναζήτηση φιλοσοφικών αξιών σ' αυτήν και όχι η επιστάμενη αναζήτηση οδυσσειακών "όπλων" και μεθόδων.

Θα μπορούσα να σας μιλαώ ώρες για τον μητιόεντα και αθηνάδη Οδυσσέα, αλλά ελπίζω να σας τα δώσω όλα αυτά γραμμένα σε μελλοντικό μου βιβλίο.

 Εύχομαι καλή συνέχεια στον αγώνα μας, με επείγουσα ολοκλήρωση της ιδεατής Αθηνάς, και έναν πρακτικό εμπειροπόλεμο και ευέλικτο οδυσσειακό πλέον επανελληνισμό!

 

Μ. Καλόπουλος

Βλέπε επίσης:
Μέγιστη των αναζητήσεων η αντιπαλογνωσία... διαβάστε με σκεπτικισμό τη Βίβλο!
"Ενωμένος Ελληνισμός"... Δημόσια ομιλία του Μ. Καλόπουλου.
...................................
Η γνώση είναι... η καλύτερη εκδίκηση!
KALOPOULOS_TA_BIBLIA2
Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χέρια εκείνων... που λατρεύτηκαν σαν άνθρωποι του θεού!