logo

fb youtube rss

Σύνδεση

5320161
ΣήμεραΣήμερα584
YesterdayYesterday679
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα1036
Αυτό το μήναΑυτό το μήνα4654
ΣύνολοΣύνολο5320161


Για το βιβλίο του καθηγητή και συγγραφέα Βασίλη Μαρκεζίνη (Δ. Αλευρομάγειρος) ΟΧΙ στην νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική ΝΑΙ στην ενεργό πολιτική συνεργασίας με τη Ρωσία

 

 

του Δημήτρη  Αλευρομάγειρου

 

Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω [19/10] την ομιλία του Ακαδημαϊκού Βασίλη Μαρκεζίνη, “Για μιά νέα Εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες γιατί το πιθανότερο είναι να μην μπορέσω να δώσω τα κυριότερα σημεία και γιατί όσοι από σας θέλετε να κατανοήσετε τα λεγόμενα του, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο του, όπως επίσης και να διαβάσετε το αφιέρωμα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΑΡΔΗΝ [τεύχος 81, Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2010, σελ. 16-2]
Απλά θα σημειώσω ότι η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία, την παρακολούθησαν τουλάχιστον 2000 άτομα , στις δυο τεράστιες αίθουσες του ξενοδοχείου οι οποίες ήταν ήδη υπερπλήρεις  μισή ώρα προ της διάλεξης και, από γιγαντοοθόνες  στο λόμπυ.

Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι αυτά που κατ επανάληψη λέμε εδώ και χρόνια για την τελείως λανθασμένη πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής, τα είπε με πιο ξεκάθαρα λόγια και πολύ επιστημονικά τεκμηριωμένα ο Βασίλης Μαρκεζίνης σε ένα κοινό, όπου μεταξύ άλλων παρευρίσκοντο και  πολλοί πολιτικοί [και από την Κύπρο] και ακαδημαϊκοί καθηγητές, αλλά και πολλοί νεώτεροι.

Ακούστηκαν πολύ τεκμηριωμένα αυτά που καθημερινά ο απλός πολίτης στις προσωπικές του συζητήσεις  αναφέρει και που κυκλοφορούν σε συζητήσεις στο διαδίκτυο, για μια ανατροπή της εξωτερικής μας πολιτικής από τον σημερινό ενδοτισμό σε αγωνιστικότητα και αντίσταση κυρίως απέναντι  στην   Τουρκική  επίθεση η οποία τώρα πραγματοποιείται με το προσωπείο της Ελληνοτουρκικής φιλίας…

Η Ομιλία του Κυρίου Βασίλη Μαρκεζίνη, μου θύμισε σε πολλά το βιβλίο που εχω διαβάσει από το 1967. “Τα Στενά και τα πεπρωμένα μας: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΙ κα’ επιταγήν, Αθανασιου Γ.Κοροζη Συνταγματάρχου ε.α, σελ.820, Τυπογραφείον ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Σωκράτους 6, Αθήναι”

Αξιότιμοι. Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι, Σας συστήνω να ασχοληθούμε περισσότερο με τα λεγόμενα και τα γραφόμενα του Ακαδημαϊκού Βασίλη Μαρκεζίνη.
Παραθέτω περίληψη της ομιλίας του Ακαδημαικού Βασίλη Μαρκεζίνη, ευχαριστώντας τον Στρατηγό Γιάννη Κακουδάκη που την προώθησε:

 

“Η θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη και συγκροτημένη αλλαγή ή την αλλαγή θα φέρει το πεζοδρόμιο, υπογράμμισε ο καθηγητής και συγγραφέας Βασίλης Μαρκεζίνης μιλώντας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή το βιβλίο του “Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα”.

Ο κ. Μαρκεζίνης δεν αναφέρθηκε μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά έθιξε και τα φλέγοντα ζητήματα της εσωτερικής ελληνικής κατάστασης της οικονομίας. Ετάχθη εναντίον βιαστικών λύσεων στο Αιγαίο ενώ επέκρινε τον παραπλανητικό ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης ΑΟΖ και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου.

Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.

Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο.

Ο κ. Μαρκεζίνης υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Υποστήριξε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ο κ. Μαρκεζίνης αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.

Αφού είπε ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση και δεν θέλει να έχει σχέση με την πολιτική μετέφερε στο ακροατήριό του εκτιμήσεις ξένων κύκλων σύμφωνα με τους οποίους η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά. Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας ανέφερε ο συγγραφέας στα αλληλένδετα οικονομικά, εθνικά και ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

ΠΗΓΗ