logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηΚαταγγελίες για παιδεραστία σε ορθόδοξο μοναστήρι στην Αμερική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκάνδαλα και καταγγελίες για παιδοφιλία στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Αστόριας ερευνά το FΒΙ. Συγκλονισμένη η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Σάλος ξέσπασε στην ορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ από τις καταγγελίες και τις έμμεσες κατηγορίες ακόμη και για παιδεραστία σε βάρος ιεράρχη. Ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, κάνει λόγο για σκευωρία και συνδέει άμεσα το γεγονός με τη σύγκρουση που έχει σημειωθεί στη Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.
Χθες τόσο ο κ. Παΐσιος, ηγούμενος της Μονής, όσο και ο αναπληρωτής ηγούμενος Επίσκοπος Απαμίας κ. Βικέντιος έδωσαν εξηγήσεις για όσα καταγγέλλονται ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», το FΒΙ και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ερευνούν καταγγελίες κατά του μητροπολίτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «στις υποθέσεις εμπλέκονται ενήλικοι σήμερα νέοι και νέες που εκκλησιάζονταν στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου από μικρά παιδιά, εξομολογούντο στον Μητροπολίτη Παΐσιο και είχαν εγγύτητα με τη Μονή. Επίσης, λέγεται ότι εμπλέκονται και μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας της Χρυσοβαλάντου τα οποία εντάχθηκαν στο τάγμα του Μητροπολίτη Παϊσίου όταν ήταν ανήλικα».

Ο ίδιος ο ιεράρχης με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Greek Νews» χαρακτήρισε σκευωρία την όλη υπόθεση. «Πέφτω από τα σύννεφα. Είναι σκευωρία. Είναι μια χειρίστου είδους κακοήθεια. Μετά το Πατριαρχείο θα επανέλθω συν Θεώ και θα αντιμετωπίσω νομικά την όλη σκευωρία. Θα ζητήσω άδεια από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη για να κάνω χρήση όλων των ένδικων μέσων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παΐσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα εναντίον του ιεράρχη δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει, καθώς το Μοναστήρι υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πρόεδρος του ιδρύματος που την εποπτεύει ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου είναι ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανίσχυρη οικονομικά Μονή και ο ηγούμενός της κ. Παΐσιος δέχονται δεκάδες πυρά μέσα από το Διαδίκτυο αφού η πρώτη καταγγελία και αποκάλυψη φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για τη διατύπωση και άλλων κατηγοριών από πρώην υπαλλήλους και στελέχη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, τα οποία για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

Όπως γράφει σήμερα “Το Βήμα”, αφορμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών, όπως εκτιμάται, αποτέλεσε η σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ του ηγουμένου κ. Παΐσιου και του αναπληρωτή ηγουμένου κ. Βικέντιου για τον τρόπο διοίκησης της Μονής. Η σύγκρουση έλαβε τεράστιες διαστάσεις με συνέπεια ο ηγούμενος της Μονής να υποβάλει την παραίτησή του, τον περασμένο μήνα, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Εκατοντάδες πιστοί στην Αστόρια έσπευσαν να στηρίξουν τον κ. Παΐσιο και του ζήτησαν να μην παραιτηθεί. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που ακολούθησαν. Πάντως σήμερα η Ιερά Σύνοδος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να αποφασίσουν, μέσα στο βαρύ κλίμα το οποίο δημιουργείται από την αναστάτωση που προκαλούν οι καταγγελίες, για το εάν θα κάνουν δεκτή την παραίτηση του κ. Παΐσιου.

Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου κτίστηκε από τον κ. Παΐσιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Αργότερα ο κ. Παΐσιος ανακαίνισε ένα από τα παλιά ιστορικά κτίρια της περιοχής το οποίο μετέτρεψε σε Μοναστήρι. Η Αγία Ειρήνη αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες Ορθοδόξους παρά το γεγονός ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ανήκε στους ΓΟΧ, δηλαδή σε μια ομάδα των Παλαιοημερολογιτών της Ελλάδας. Επειτα από διαπραγματεύσεις και ειδική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον κ.κ. Βαρθολομαίο το Μοναστήρι και οι κληρικοί εντάχθηκαν στις τάξεις του νέου ημερολογίου και στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από τότε η δύναμή του έγινε ακόμη μεγαλύτερη και συγκαταλέγεται σ΄ ένα από τα πλέον γνωστά ορθόδοξα μοναστήρια ανά τον κόσμο.
newsit.gr

ΠΗΓΗ: http://www.ierosagon.org/2010/11/blog-post_02.html
...................................
Η γνώση είναι... η καλύτερη εκδίκηση!
KALOPOULOS_TA_BIBLIA2

Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χέρια εκείνων... που λατρεύτηκαν σαν άνθρωποι του θεού!