logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Παιδοψυχίατρος: "Έχω διαλυθεί εδώ και δύο χρόνια"

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εφιάλτης που έζησαν τα παιδιά, τα οποία υπήρξαν θύματα της υπόθεσης παιδεραστίας στον Ίλιον έκρουσε η παιδοψυχίατρος του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Παρσένια Παπανικολάου, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η παιδοψυχίατρος ήταν η πρώτη, μετά την Αστυνομία, που είδε τα παιδιά, μίλησε μαζί τους και τα εξέτασε. «Έχω διαλυθεί εδώ και δύο χρόνια. Έχω συναντήσει πολλές περιπτώσεις, αλλά τέτοια υπόθεση είναι η πρώτη φορά».

Η μάρτυρας δεν έκρυψε την ανησυχία της για τα τραύματα που έχουν μείνει στα παιδιά, τα οποία είναι αμφίβολο εάν και πότε θα θεραπευτούν. Ιδιαίτερα στάθηκε στον Αργύρη, το ένα από τα παιδιά της Ειρήνης Τσονοπούλου, για το οποίο διέβλεψε ότι μπορεί να παρουσιάσει στο μέλλον παραβατική συμπεριφορά, αν δε βοηθηθεί καθώς, όπως είπε, σε λίγο μπαίνει στην εφηβεία. «Η Μαρία μου είπε ότι τον έδερνε καθημερινά ο αρραβωνιαστικός της μαμάς της… Τα παιδιά αυτά που εκτέθηκαν σωματικά και ψυχικά είναι έτοιμα, αν δε βοηθηθούν, για καθετί».

Η παιδοψυχίατρος τόνισε επίσης πως η Μαρία της είχε πει για όλους τους κατηγορουμένους ότι την έβαζε η μαμά της και της «έκαναν κακά πράγματα». Η μάρτυρας επεσήμανε την ανεπάρκεια των αρμοδίων υπηρεσιών να σταθούν κοντά σε τέτοιες περιπτώσεις, λέγοντας: «Δεν είναι στη χώρα μας οι υπηρεσίες ευέλικτες και δεν μπορούν να επιλύσουν και να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα». Για το λόγο αυτό, κατέληξε, είναι άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός ξενώνα κακοποιημένων παιδιών.

Η παιδοψυχίατρος θα συνεχίσει την κατάθεσή της την ερχόμενη Τρίτη. Εν τω μεταξύ, επιβαρυντικά στοιχεία για τον 86χρονο συνταξιούχο Αθ. Κανάκη κατέθεσε η Βούλα Χαραλαμπούλου, νοικοκυρά. Όπως κατέθεσε, ο συνταξιούχος είχε επιτεθεί στην ανιψιά της, ηλικίας 8 ετών τότε, στο εξοχικό της στο Λεωνίδιο και παρενόχλησε σεξουαλικά το παιδί, το οποίο είχε έρθει για διακοπές από τη Γερμανία,

 

Εφετείο Κακουργημάτων: Καταδικες για τη μάνα μαστροπό του Ιλίου, και τους δύο παιδεραστές -ιερέα και πατριό-.

Posted: Σεπτεμβρίου 30, 2015

Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης παιδεραστίας με τη «μητέρα» μαστροπό στο Ίλιον, η οποία εξέδιδε την ανήλικη- τότε-  κόρη της, στο συντροφό της, σε ηλικιωμένο ιερέα, και σε συνταξιούχο της ΔΕΗ,  η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δεύτερο βαθμό και εκδικάστηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

ΙΛΙΟΝ-ΠαιδεραστίαΗ υπόθεση, που εκτυλίχθηκε στο Ίλιον (2007), με μητέρα μαστροπό να εκδίδει την ανήλικη -τότε- κόρη της, και άλλα 2 ανήλικα στο 44άχρονο σύντροφό της, σε  συνταξιούχο υπάλληλο της ΔΕΗ ηλικίας -τότε- 82ετών, και σε 62άχρονο ιερέα, προκάλεσε φρίκη ακόμη και στους Δικαστές της Εδρας, κατά της εκδίκαση της υπόθεσης, σε δεύτερο βαθμό.

Πολυετείς ποινές κάθειρξης, επέβαλαν οι Δικαστές της Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (30/09), ΙΛΙΟΝ-ΠαιδεραστίαΙΙΙΙστους καταδικασμένους – κατά την πρωτόδικη εκδίκαση- και στο δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης.
Στην Ειρήνη Τσονοπούλου, μητέρα του ανήλικου- τότε- κοριτσιού, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης συνολικά 33 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ. Πρωτόδικα, στη μητέρα την ανήλικης, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 37ετών.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επέβαλλε στον 62άχρονο ιερέας Σωτήρη Παπαδόπουλος καταδικη κάθειρξης 18 ετών, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 24έτη ποινή κάθειρξης, ενώ διατήρησε την ποινή που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο στον 44άχρονο σύντροφο της μητέρας, Σπύρο Σουχλέρη, με καταδίκη 18 ετών.

Το Δικαστήριο έπαυσε -λογω θανάτου- την ποινική δίωξη, σε βάρος του συνταξιούχου της ΔΕΗ Αθανάσιου Κανάκη, ο οποίος είχε λάβει συνολική κάθειρξη 56ετών.

ΙΛΙΟΝ-ΠαιδεραστίαVΜε λεπτομερείς καταθέσεις οι μάρτυρες περιέγραψαν την άγρια σεξουαλική εκμετάλλευση που βίωναν τα 3 παιδιά στο Ίλιον για χρόνια, ενώ η παιδοψυχολόγος η οποία είχε αναλάβει τα παιδιά μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, διαβεβάιωσε τα όσα είχαν βιώσει τα ανήλικα – τότε- παιδιά. Αίτημα το οποίο κατέθεσε ο συνήγορος του ιερέα να προσέλθουν και να καταθέσουν στο Δικαστήριο τα θυματα της κακοποίησης, τα οποία σήεμρα έχουν ενηλικιωθεί, απορρήφθηκε από την Εδρα του Δικαστηρίου.

Το χρονικό της φρίκης

Ίλιον, 2007- Για περισσότερα από έξι χρόνια η 19άχρονη- σήμερα- (ενώ ήταν μόλις 12ετών) υπέμενε άγριους βιασμούς από πατριό ΙΛΙΟΝ-ΠαιδεραστίαΙτης Σπ. Σουχλέρη, τον συνταξιούχο της ΔΕΗ Αθανάσιο Κανάκη και τον ιερέα Σωτήρη Παπαδόπουλο. Τα όσα βίωνε η ανήλικη, αποκαλύφθηκαν, όταν ο πατριός της Σπ. Σουχλέρης, από κοινού μαζί με τον Αθ. Κανάκη επιχείρησαν να απαγουν το κορίτσι, έξω από το Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοιτούσε, καθώς η μητέρα της ανήλικης, είχε πουλήσει την κόρη της, για €2.000 στον συνταξιούχο της ΔΕΗ.
Η ανήλικη είχε καταφύγει στο δάσκαλό της, κι εκείνος επικοινώνησε με τη γιαγιά της μικρής μαθήτριας, η οποία είχε την επιμέλειά της. Η γιαγιά Μυρσίνη Τσονοπούλου (μητέρα της Ειρήνης Τσονοπούλου), ΙΛΙΟΝ-ΠαιδεραστίαΙVείχε καταγγείλει την απόπειρα απαγωγής της εγγονής της στον -τότε- Διοικητής του ΤΑ Αχαρνών, Παύλο Λουκάτο, ο οποίος και ανέλαβε προσωπικά την διερεύνηση της υπόθεση παιδεραστίας στο Ίλιον, με μαστροπό τη μητέρα του ανήλικου κοριτσιού.
Στη κατάθεσή του ο Αστυνόμος Παύλος Λουκάτος, είχε καταθέσει, όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ότι η Ειρήνη Τσονοπούλου, ΙΛΙΟΝ-ΠαιδεραστίαΙΙΙέναντι του ποσού των €50 ευρώ (συνήθως), εξέδεδε την ανήλικη κόρη της, καθώς και τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της Πωλίνας Αμιλήτου, τα οποία για ένα χρόνο διέμεναν στο σπίτι της οδού Γενναδίου στο Ίλιον, μαζί με τη μητέρα τους, την οποία απασχολούσε ως οικιακή βοηθός, στον υπέργηρο συνταξιούχο της ΔΕΗ και στον 62άχρονο ιερέα, ο οποίος συνευρισκοταν με τα ανήλικα παιδιά, στο γραφείο του μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ιλίου, όπου ιερουργούσε ως εφημέριος.
Όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο 44άχρονος πατριός της ανήλικης, τη βιάζε με την προτροπή της συντρόφου του, η οποία είχε «παραχωρήσει» την κόρη της στον συνταξιούχο για πρώτη φορά το 2002, ενώ ήταν μόλις 6ετών, και ήταν αυτή που τον βοήθησε στο βιασμό της, καθώς η ανήλικη είχε χάσει τις αισθήσεις της..

Καμία πράξη βιας σε παιδά, δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη
Την ικανοποίησή της για τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο εξέφρασε η ΙΛΙΟΝ-Παιδερ_Κ.ΖΑΓΓΑΝΑΚατερίνα Ζαγγανά, δικηγόρος των τριών- τότε- παιδιών, δηλώνοντας: «Η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει τον φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές: καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έξω από το Εφετείο Αθηνών είχαν συγκεντρωθεί υποστηριχτές του ιερέα, με κάποιες από τις γυναίκες να εξαπολυουν ύβρεις κατά των Δικαστών στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης και σε δεύτερο βαθμό .

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport