logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηKε Καλόπουλε: Γιατί στις βιβλικές απομυθοποιήσεις σας αποφεύγετε διάφορες λεπτομέρειες;

Στο Site σας, στο άρθρο για το "μάννα" λέτε ότι "νέα ποσότητα εμφανίζεται κάθε νύχτα τον Ιούνιο και Ιούλιο" και έτσι είναι για το συγκεκριμένο αρμυρίκι! 

Αν δεν ήταν όμως θεόθεν το "μάννα" τότε εξηγείστε τα της αφήγησης, ότι δηλαδή  : 
1) Η τροφή αυτή ήταν διαθέσιμη όλο τον χρόνο και επί 40 χρόνια

-όχι μόνο Ιούνιο και Ιούλιο- σε όλα τα μέρη της ερήμου από τα οποία πέρασαν οι Εβραίοι. 
2) Όση ποσότητα και αν μάζευαν, στο ζύγισμα έδειχνε ένα γομόρ ανά άτομο. 
3) Γιατί βρωμούσε το επιπλέον που μάζευαν κάθε ημέρα εκτός από αυτό που μάζευαν σε διπλή ποσότητα και για το Σάββατο;

Χρειάζομαι εμπεριστατωμένες απαντήσεις, όχι αφορισμούς και πιθανολογήματα!

Με τιμή

ΒΙΒΛΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ

 ................................................

Απάντηση Καλόπουλου:

Αγαπητέ φίλε… ΒΙΒΛΙΚΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ

Συνήθως ο μύθος που δεν είναι παραμύθι, έχει έναν κεντρικό πυρήνα αληθείας. Αυτό λοιπόν που μας απασχολεί απομυθοποιητικά σε έναν μύθο, είναι η κατανόηση του κεντρικού ισχυρισμού, και όχι η ερμηνεία όλων των μυθο-θεολογικών λεπτομερών, που ασφαλώς τον περιβάλουν, για να κάνουν τον βασικό μύθο ελκυστικότερο.

Οι τρεις παρατηρήσεις που αναφέρεις, (που με παρόμοιες είναι γεμάτες όλες οι περιγραφές των θαυμάτων της βίβλου), δεν μπορούν να ερμηνευθούν, παρά μόνο σαν την απαραίτητη μυθο-θεολογική σάλτσα, που σκοπό έχει να καταστήσει τον μύθο εντυπωσιακότερο και λειτουργικότερο, προκειμένου να υπηρετήσει τον επιδιωκόμενο  σκοπό του ενθουσιασμού και της πίστης, για τον οποίο ευθύς εξ αρχής, επέλεξαν αυτή η μορφή της αφήγησης.

Αν η συλλογιστική των απομυθοποιήσεων, που εδώ επιχειρούμε στον κεντρικό πυρήνα των βιβλικών αφηγήσεων, δεν ικανοποιεί κάποιον, επειδή ακριβώς δεν περιλαμβάνει απομυθοποιητικά όλες τις φανταστικές λεπτομέρειες της μυθολογικής περιγραφής, τότε (κατά τη γνώμη μου πάντα) ο άνθρωπος αυτός, δεν αντιλαμβάνεται, ότι τα αρχαία αυτά κείμενα, κατά τις αλλεπάλληλες αντιγραφές τους, (π. χ. κατά την αναθεωρητική εποχή του Έσδρα) δικαίως έχουν επιμελώς διανθιστεί με τέτοιες λεπτομέρειες, ακριβώς για να εμποδίσουν την εύκολη αποκωδικοποίηση-απομυθοποίηση τους, αποφεύγοντας και την εύκολη απόρριψη τους ως θεϊκά ή θεόπνευστα. Ο άνθρωπος λοιπόν εκείνος, που αποδέχεται τις βιβλικές ή άλλες ανάλογες μυθικές αναφορές, σε όλη την έκταση και τις λεπτομέρειές τους ως αληθινές, είναι και ο ιδανικός αποδέκτης-πιστός της ιουδαϊκής ή οποιασδήποτε άλλης μυθολογίας.

Αν λοιπόν αποδεχτούμε τις τρεις παραπάνω επισημάνσεις σου, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποδεχτούμε και ολόκληρο το πλήθος των ανεξήγητων λεπτομερών, όλων των βιβλικών ισχυρισμών, όπως ότι τα ρούχα και τα παπούτσια τους δεν έλιωσαν για σαράντα χρόνια, (Δευτερ.29.4) ότι ο νέφος τους σκέπαζε τη μέρα κάνοντάς τους και μια στήλη φωτός τους έφεγγε κάθε βράδυ.
Τρανταχτό παράδειγμα υπερβολής (μυθοπλασίας) αποτελεί η ακατανόητη λειψυδρία στις μετακινήσεις ενός λαού… που ο ηγέτης του μπορούσε να βγάλει νερό οπουδήποτε με το ραβδί του, αλλά το κάνει μόνο μια μοναδική φορά… κι αυτό κάτω από εντελώς παράξενες συνθήκες και σε μέρος που διαπιστωμένα προϋπήρχε νερό. Δηλαδή στους πρόποδες του Σινά, όπου επί σαράντα (λέμε τώρα) χρόνια έβοσκε ο Μωυσής τα πρόβατα του πενθερού του.

Ανάλογο πρόβλημα αποδοχής κάθε μυθολογικής αναφοράς, είναι και οι υπερβολικές ηλικίες των πατριαρχών, μέχρι και τα 696 χρόνια του Μαθουσάλα, που δυστυχώς στην βιασύνη τους επάνω, του έδωσαν τέτοια απίστευτη ηλικία ζωής, που χωρίς εξηγήσεις… ο υπέργηρος Μαθουσάλα, θα έπρεπε να περάσει κολυμπώντας πέραν του κατακλυσμού, ή να είναι κρυμμένος στα αμπάρια της κιβωτού του Νώε, για να την συμπληρώσει!  

 Βλέπε:
Ο Κατακλυσμός του Νώε και Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΟΥΣΑΛΑ
Μαθηματικά για "αγίους"

Σε μια απομυθοποιητική λοιπόν προσέγγιση, προσπαθούμε να καταλάβουμε αν ο μύθος έχει πυρήνα αλήθειας, και ποιος ενδεχομένως είναι αυτός και ποιο το αντικειμενικότερο νόημά του, και όχι να ερμηνεύσουμε όλες τις ευρηματικές φαντασιώσεις των καθαρογραφιάδων της βιβλικής αφήγησης, που επιφορτισμένοι με την ευθύνη της εδραίωση και την διάδοση του μεγαλείου της φυλής και της θρησκείας τους, άλλο δεν έκαναν, από το να σκεπάζουν με παραπλανητική μυθολογική χρυσόσκονη τις αρχικές αφηγήσεις!

Βέβαια ο δικός μου βασικός προβληματισμός είναι άλλος. Στο πολύχρονο απομυθοποιητικό μου έργο, έχω προσθέσει μια τεράστια σειρά από στιβαρά ερωτήματα, που η βιβλική θεολογία αδυνατεί να απαντήσει. Εν τούτοις από τους χιλιάδες δήθεν ειλικρινείς πιστούς, ιερείς, δάσκαλους, καθηγητές, ιεροκήρυκες και θεολόγους, δεν βλέπω καμία απολύτως κίνηση επανεξέτασης ή δημοσίας απόπειρας απαντήσεων στα καυτά ομολογουμένως ερωτηματικά που έχουν προκύψει! Όλο αυτό υποβαθμίζει τους ευγενείς πιστούς και ειλικρινείς οπαδούς της βιβλικής αλήθειας, σε βολεμένους υπηρέτες μιας ανεξέλικτης θεολογίας που εξυπηρετεί τις πνευματικές τους φαντασιώσεις και ορέξεις και όχι την οποιανδήποτε θεολογική αλήθεια… κι αυτό είναι πολύ λυπηρό!

Μ. Καλόπουλος

Για να σε προβληματίσω λίγο περισσότερο, σου συνιστώ να διαβάσεις προσεκτικά τα παρακάτω θέματα:
Σαμψών και… δηλητήρια πίσω απ' τα θαύματα της Βίβλου (video)
Σαμψών - Μύθος "πρόβατα" και... "αλεπούδες" !
Ο παιδοκτόνος βιβλικός προφήτης Ελισαίος… και η ιερή φαλάκρα του!
Στάθηκε τελικά ο Ήλιος και η Σελήνη με εντολή του Ιησούς του Ναυή;
Γιατί η Παλαιά Διαθήκης λέγεται Έσδραίος κανών; Προφητική αναβάθμιση της Βίβλου το 457 π.Χ.!
Ο κατ' επάγγελμα ψεύτης Αβραάμ... ορκίζεται πως δεν θα ξαναπεί ψέματα!!! Γέν.21. 24.
Συμφέρουσες συμφωνίες πίστης!!! «Θα είσαι θεός μου... αν και εφόσον!». Γέν.28.20
Ο Σαούλ και το «πονηρό πνεύμα»
Επινοημένο ψεύδος, η αναμέτρηση Δαυίδ και Γολιάθ!
Ο Αιμομίκτης Λώτ... και η θεόπνευστη Βίβλος! (άρθρο και video)
Συχέμ, ένα απίστευτο πατριαρχικό έγκλημα
Κατακλυσμός από κατάρες στην Παλαιά Διαθηκη!
Χαμουραμπί: "Μωυσής" προ του Μωυσέως
O κατακλυσμός του Νώε και οι τραγελαφικές αναθεωρήσεις του από χριστιανούς!
Ο Κατακλυσμός του Νώε και Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΟΥΣΑΛΑ
ΟΟΛΑ ΚΑΙ ΟΟΛΙΒΑ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΚΗ ΠΟΡΝΟ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ!
Ο Τωβίτ και ο ερωτύλος δαίμων Ασμοδαίος - Διασκεδαστική, ατόφια δεισιδαιμονία στη Βίβλο!

.................................

Η γνώση είναι... η καλύτερη εκδίκηση!
KALOPOULOS_TA_BIBLIA2
Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χέρια εκείνων... που λατρευτήκαν σαν άνθρωποι του θεού!