logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Ανίερο ρουσφέτι Καραμανλή που χαρίζει χιλιάδες στρέμματα στο παπαδαριό. Συνεχίζουν ΝΔ και Εκκλησία να καταστρέφουν τα δάση 8.600 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ δόθηκαν για «γεωργική εκμετάλλευση» στη Μονή Βατοπεδίου Μεθόδευση στα κρυφά για αποχαρακτηρισμό

Συνεχίζουν ΝΔ και Εκκλησία να καταστρέφουν τα δάση

8.600 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ δόθηκαν για «γεωργική εκμετάλλευση» στη Μονή Βατοπεδίου

 

Μεθόδευση στα κρυφά για αποχαρακτηρισμό

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

 

Δάσος 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα του 1971, αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκε προς «αγροτική εκμετάλλευση» με το ευτελές τίμημα των 1.107.000 ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου.

 

Είναι το δάσος που εμπίπτει στις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπως αποκαλύφθηκε στην «Κ.Ε.», και είναι αυτό που το μοναστήρι δεν δέχθηκε να ανταλλάξει, σε δεύτερο βαθμό, με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, μια ανταλλαγή που έγινε για άλλα ακίνητα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=737046

 

 

 

 

 

Σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά τον πλέον επιεική προσδιορισμό, ανέρχεται η περιουσία της εκκλησίας των ορθόδοξων χριστιανών, ποσό μυθικό για τα δεδομένα και τις δυνατότητες που απορρέουν από την υγιή χρησιμοποίηση του. Ένα μυθώδες ποσό, δια του οποίου θα μπορούσε να αναμορφωθεί και να αλλάξει ριζικά η όψη της ελλαδικής κοινωνίας, παραμένει στα θησαυροφυλάκια των ευτραφών ιερέων με τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τις θωρακισμένες λιμουζίνες και τις υπερπολυτελείς επαύλεις, τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες μας πένονται... Και σαν να μην έφταναν τα μισθώματα από ενοίκια εκατοντάδων ή και χιλιάδων ακόμα εκκλησιαστικών ακινήτων, τις μετοχές σε τράπεζες και σε άλλες επιχειρήσεις, η εκκλησία απαιτεί από την Πολιτεία εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλιών, αφ’ ετέρου μεθοδεύει την ίδρυση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων και άλλων εμπορευματοχρηματικών δραστηριοτήτων, προς βάθυνση των αποθεμάτων της...

Εκκλησία ΑΕ, μια επικερδής επιχείρηση που δεν απαιτεί κεφάλαια, βασισμένη στους αφελείς και παραπλανημένους, στους αδύναμους της ζωής και τους δεισιδαίμονες, προσδεδεμένη απόλυτα στο άρμα του αρχαίου σιωνισμού και της εξουσίας, παράγοντας που της επέτρεψε ακόμα και στις πλέον δυσμενείς για το έθνος μας συγκυρίες, να εξέρχεται αλώβητη, συνεργαζόμενη με κατακτητές, δυνάστες και οιονδήποτε έφερε τα σκήπτρα της εξουσίας και της κυριαρχίας...   

Στο Ιερό Βήμα (της μονης Βατοπεδιου) σώζονται τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο και λείψανα διαφόρων αγίων , μέρος από το καλάμι που προσέφεραν το σφουγγάρι με το ξύδι στον Χριστό (!) κατά τη Σταύρωση κ.ά.

Ανίερο ρουσφέτι Καραμανλή που χαρίζει χιλιάδες στρέμματα στο παπαδαριό

από Ιατρός-Νηπιαγωγός Νατάσσα 10:24πμ, Τρίτη 17 Ιουλίου 2007
(Τροποποιήθηκε 10:25πμ, Τρίτη 17 Ιουλίου 2007)

 

 

 

Κυβερνητικό το δώρο στη Μονή Βατοπεδίου

Το νέο «χρυσόβουλλο» Καραμανλή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους είναι μέσα στα ανταλλάγματα της Βιστονίδας λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής 25.000 στρεμμάτων. Η ανταλλαγή με συμβολαιογράφο την Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη-Βουλγαράκη έγινε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 2007. Το τίμημά του, όπως το όρισαν οι ορκωτοί εκτιμητές, είναι 1.107.044 ευρώ. Η εκτίμηση της Εφορίας ήταν 8.470.695 ευρώ.

«Το ανταλλασσόμενο ακίνητο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 21 του 2.823 συμβολαίου της προαναφερθείσης συμβολαιογράφου, δίδεται σε αγροτική εκμετάλλευση και υπάγεται στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία».

Η συμβολαιογράφος καταλήγει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό του δάσους -το συμβόλαιο έχει και την υπογραφή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χειρίστηκε την ανταλλαγή- αναφέρεται σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η γνωμοδότηση προκλήθηκε από ερώτημα της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο εντέλλεται ο νομικός σύμβουλος να γνωμοδοτήσει για το 1.193 «δάσος κοινόχρηστο».

Στη γνωμοδότησή του ο Χριστόδουλος Μπότσιος, νομικός σύμβουλος του κράτους, καταλήγει: «Η ανωτέρω έκταση, σύμφωνα με το ως άνω αναφερθέν γνωμοδοτικό μου έγγραφο, υπάγεται στη ρύθμιση της παρ. 2 άρθρ. 75 του Ν.998/79». Το άρθρο αυτό αναφέρει: «Κοινόχρησται δασικαί εκτάσεις ως και διαθέσιμαι τοιαύται του αγροτικού κώδικος δύνανται να αποδοθούν εις την αγροτικήν εκμετάλλευσιν».

Η μεθόδευση

Η μεθόδευση είναι προφανής:

1 Η γνωμοδότηση στηρίζεται στην προσωρινή διανομή του 1934, όταν το 1.193 ακίνητο 12.665 στρεμμάτων τότε, χαρακτηρίστηκε «δάσος χθαμαλόν» (χαμηλό, έως 2 μέτρα), με τη διευκρίνιση ότι μόνον 400 στρέμματα ήταν πεύκα. Η οριστική διανομή του 1971, η οποία είναι αυτή που ισχύει στις δασικές υπηρεσίες και ενώ είχαν απομείνει από τις καταπατήσεις και τις παράνομες παραχωρήσεις 10.809 στρέμματα, το αναφέρει ως «δάσος κοινόχρηστο». Ο κτηματολογικός αυτός πίνακας δεν αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

2 Το δασαρχείο της περιοχής δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει. Του κοινοποιήθηκε, μόνον, απευθείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίχως να λάβουν υπόψη την ιεραρχία και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου. Το δασαρχείο υπέβαλε ερωτήματα, ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά το υπουργείο παρ' ότι πέρασαν 2 μήνες ακόμη... απαντά.

3 Ο πρόσφατος δασικός νόμος αναφέρει ότι δεν επιδέχεται μεταβολής χαρακτηρισμός δασικής έκτασης, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σημερινή του σύνθεση αποφάσισε διαφορετικά και επομένως παρά τον νόμο.

4 Την περασμένη Παρασκευή, όπως έγραψε η «Ε», το μοναστήρι, μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες και το πολιτικό κόστος που ήδη μετρούσε η κυβέρνηση, δέχθηκε την ανταλλαγή οικοπέδων της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Τρικάλων με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, που του πρότεινε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το δάσος, που ονομάστηκε «γεωργική εκτετάλλευσις» και μπορεί σε αυτό να αναπτυχθούν όλα τα... επενδυτικά σχέδια της μονής, δεν το πρότεινε η κυβέρνηση ούτε το περιέλαβε η Μονή Βατοπεδίου στην ανταλλαγή.

Εμεινε στην κυριότητα της μονής. Εκτός της νέας ανταλλαγής έμειναν και τα παραλιακά ακίνητα της Καβάλας 1.240 στρεμμάτων.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήρθαν άμεσα από την τοπική κοινωνία:

- Ο δήμαρχος Ακάνθου - Σταγείρων Μιχάλης Βλαχόπουλος προανήγγειλε συνάντησή του με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και υποβολή μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση.

- Το τοπικό συμβούλιο της Ουρανούπολης με ευρεία συμμετοχή κατοίκων της περιοχής μίλησε για «σκάνδαλο που δεν έχει το προηγούμενό του», ανέθεσε ήδη σε ομάδα νομικών προσφυγές στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και δεν αποκλείει και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της συγκεκριμένης μονής, αλλά και κάθε τοπικής εξουσίας που απουσιάζει. Η απουσία αυτή αφορά κυρίως τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Δήμαρχος και τοπικό συμβούλιο με τις ενέργειές τους στοχεύουν στην άμεση επιστροφή του δάσους, με τον χαρακτήρα που έχει από το '71 και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Θυμίζουν και τα δύο μέρη ότι οι παρανομίες στην επίμαχη έκταση έχουν ως εξής:

Οι παρανομίες

1 Οτι συντάχθηκε ένα συμβόλαιο χωρίς να ζητηθεί η γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ήδη προκύπτει ότι το δάσος είναι χαρακτηρισμένο και αρχαιολογικός χώρος και καμία παραχώρησή του από το Δημόσιο δεν μπορεί να γίνει, και

2 Οτι είναι πρωτοφανές, δεν υπάρχει προηγούμενό του στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, να παραχωρείται από το Δημόσιο δάσος σε ιδιώτη και ούτε υπήρξε ποτέ τέτοια μεθόδευση απόπειρας αποχαρακτηρισμού του δάσους.

Το συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησε, όπως ήδη είδαμε, από τους σχετικούς πίνακες 12.665 στρέμματα το '34. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του '71 ήταν 10.809 στρέμματα και η πρόσφατη καταμέτρηση «μιλάει» για 8.600 στρέμματα. Στα μεσοδιαστήματα έγιναν καταπατήσεις και παράνομες παραχωρήσεις, ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία της περιοχής. Μια σειρά τέτοιων παραχωρήσεων, το 2002 από τη νομαρχία και την τότε διοίκησή της, έφερε τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στη Χαλκιδική και στο εδώλιο πολλές από τις υποθέσεις αυτές, όταν με ευτελές τίμημα εκτάσεις από το δάσος περνούσαν σε ιδιώτες.

............................................

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΕΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ:
60 εκατομμ. ευρώ της χάρισε ο Αλογοσκούφης

Η υπόθεση της μονής Βατοπεδίου έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών. Είναι αυτός που με την απόφασή του στις 7.6.2004 οριστικοποιούσε, δίχως να έχει στα χέρια του έστω και μία δικαστική απόφαση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού στη Βιστονίδα λίμνη και στη γύρω περιοχή, έπειτα από 100 χρόνων διαμάχη και ουσιαστικά χρέωνε το ελληνικό Δημόσιο με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το ονοματεπώνυμο της υπόθεσης προέκυψε από όλα τα συμβόλαια που έχει συντάξει η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη-Βουλγαράκη και τις καταγγελίες που έκανε χθες στην Καβάλα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, Δημήτριος Παπουτσής.

«Δεν έχει το προηγούμενό του να χρεώνεις το ελληνικό Δημόσιο με 60 εκατομμύρια ευρώ και να μην έχεις στα χέρια σου το πιο απλό: μία αναγνωριστική αγωγή» εκτιμούσαν χθες νομικοί κύκλοι και θύμιζαν ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν ήταν αυτό που αμφισβητούσε την ιδιοκτησία του μοναστηριού, αλλά ότι το μοναστήρι ήταν αυτό που έπρεπε να αποδείξει ότι είναι ο νόμιμος δικαιούχος της λίμνης και της γύρω περιοχής.

Το μοναστήρι όμως επέμεινε, για δικούς του λόγους, να κινείται υπηρεσιακά στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας -γνωμοδότηση η οποία δεν είναι δεσμευτική για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι ίδιοι κύκλοι βάζουν και ένα δεύτερο θέμα, που αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: την ένταξη της Βιστονίδας λίμνης στα ανταλλάξιμα. Θα μπορούσε να μείνει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού, το οποίο δεν θα είχε καμία δυνατότητα εκμετάλλευσής της, πέραν των ψαριών.

Είναι, έλεγαν, σαν να έχεις ένα μεγάλο δάσος στο οποίο δεν μπορείς να χτίσεις, για το οποίο κανείς δεν θα έδειχνε το παραμικρό ενδιαφέρον. Θύμιζαν ότι υπάρχει το προηγούμενο με την Κυρά Παναγιά, στις Σποράδες, που ανήκει στη μονή της Μεγίστης Λαύρας, είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μένει μόνο στα χαρτιά. Την έκταση τη χαίρονται όλοι οι Ελληνες. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τη λίμνη, η οποία έχει κοστολογηθεί πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ και δεν καλύπτουν το κόστος της ούτε όλες οι παραλίες της Καβάλας.

Στα συμβόλαια ανταλλαγής που έκανε με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η μονή Βατοπεδίου, για τη στήριξη των δικαιωμάτων της στη Βιστονίδα λίμνη και στην περιοχή, δεν επικαλείται την απόφαση κάποιου δικαστηρίου, αλλά δύο γνωμοδοτήσεις του γνωμοτοδικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να επανακριθεί η υπόθεση όπως ζητούσε από 30.10.2003 ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης και μένουν ισχυρές οι αποφάσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου.

Το μείζον θέμα, όπως το αναδεικνύει και από την Καβάλα ο Δημήτρης Παπουτσής, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, είναι τα τιμήματα των ορκωτών εκτιμητών. Εκτίμησαν την αξία της λίμνης σε 45 εκατομμύρια ευρώ και των 1.240 παραλιακών στρεμμάτων της Καβάλας στα 28 εκατομμύρια. Χρεώνουν, δηλαδή, το στρέμμα στην παραλιακή ζώνη 22.816 ευρώ και το στρέμμα της λίμνης στα 50.000 ευρώ.

Ολοι οι κτηματομεσίτες της Καβάλας «διαπραγματεύονται» εκτάσεις του παραλιακού μετώπου στα 150.000 ευρώ το στρέμμα. Προκύπτει δηλαδή μία διαφορά εκτίμησης 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δημήτρης Παπουτσής:

- Ζητεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, κατά το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης, να ασχοληθεί με την υπόθεση και δικαστικά, με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, να ζητήσει την ακύρωση της επαχθούς ανταλλαγής, και

- Χαρακτηρίζει τουλάχιστον περίεργη την απόφαση της διοίκησης της Νομαρχίας να ορίσει τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, την οποία είχε ζητήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την προσεχή Τρίτη.

Στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου χθες, επί πολλές ώρες, υπηρεσιακοί της παράγοντες και ο εκπρόσωπος της μονής Βατοπεδίου π. Αρσένιος αναζητούσαν «πρόσφορες λύσεις» διαφυγής από το αδιέξοδο, το οποίο δημιουργήθηκε με το δεύτερο κύκλο των παραχωρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Το δεδομένο είναι ότι επιστρέφεται η δεύτερη φουρνιά των ακινήτων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα και περιέρχονται στη δικαιοδοσία της ΚΕΔ. Αναζητείται το ακίνητο στην Αθήνα, το οποίο θέλει ν' αξιοποιήσει η μονή.

-----------------------------------------------------------------------------------------

180 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ στον τουριστικό Αγιο Αθανάσιο Πέλλας


Εν κρυπτώ και άλλο «φιλέτο» στο Βατοπέδι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ


Εκατόν ογδόντα στρέμματα γης, υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας -τόπο χειμερινού τουρισμού- παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους ως ένα από τα ανταλλάγματα για τη λίμνη Βιστονίδα και την παραλίμνια έκταση στη Θράκη, που φέρεται, με υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, ότι ανήκε στο μοναστήρι.

Η αποκάλυψη της παραχώρησης έγινε μετεκλογικά από τη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πέλλας Θεοδώρα Τζάγκρη και το δήμαρχο Βεγορίτιδας Αθανάσιο Κάρτα, όπου υπάγεται ο Αγιος Αθανάσιος. Το 2814 συμβόλαιο συντάχθηκε το Μάιο του 2007 από τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη-Βουλγαράκη, σύζυγο του σημερινού υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Η αξία της έκτασης προσδιορίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες της Εφορίας. Η έκταση ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο Εδεσσας έγινε στις αρχές Ιουνίου.

Κανείς από τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Η μονή κράτησε στην κυριότητά της τα ακίνητα της Ουρανούπολης και στις προθέσεις της, όπως τις γνωστοποίησε στο δήμαρχο Μιχάλη Βλαχόπουλο, είναι η δημιουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε σύμπραξη με το δήμο και με πρώτο κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την εκποίηση εκτάσεων που παραχωρήθηκαν ως αντάλλαγμα για τη Βιστονίδα λίμνη και την παραλίμνια περιοχή. Πέραν αυτού, το μοναστήρι, με κεφάλαιο που προέρχεται από την εκποίηση ακινήτων από την ανταλλαγή, συστήνει φιλόπτωχο ταμείο για την ενίσχυση νέων, οικογενειών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Την ανάκληση του συμβολαίου των 180 στρεμμάτων στον Αγιο Αθανάσιο ζητεί με έγγραφό του στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ο βουλευτής Ν.Δ. της Πέλλας Δάνης Τζαμτζής.

{backbutton}