logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Καμιά προσκόμιση στον ασθενή οποιασδήποτε θαυματουργής εικόνας, ή κανένα τάμα προς κάποιο άγιο, ούτε κανένα ευχέλαιο, ή κάποιος εξορκισμός από αυτά που προτρέπει ή αποδέχεται η εκκλησία κατά τα δόγματα της, να κάνει ο πιστός προκειμένου να γίνει καλά, δεν είδαμε στην περίπτωση της ασθένειας του κ. Χριστόδουλου.

Θρησκοληψία
Οδυσσέας Επικουρίδης, Μαθηματικός, 27.06.2007

Ευχόμαστε το ταχύτερο δυνατόν την πλήρη αποκατάσταση, με την συμβολή της επιστήμης και των γιατρών, της υγείας του κ. Χριστόδουλου, όπως και του κάθε ανθρώπου.

Η αρρώστια όμως του κ. Χριστόδουλου (όπως και κάθε περίπτωση αρρώστιας ιερωμένου ή καλόγερου) αποδεικνύει και την "εισπρακτική" θρησκοληψία που υποδαυλίζει το ιερατείο στην Ελλάδα (όπως και σε ανάλογες χώρες).

Καμιά προσκόμιση στον ασθενή οποιασδήποτε θαυματουργής εικόνας, ή κανένα τάμα προς κάποιο άγιο, ούτε κανένα ευχέλαιο, ή κάποιος εξορκισμός από αυτά που προτρέπει ή αποδέχεται η εκκλησία κατά τα δόγματα της, να κάνει ο πιστός προκειμένου να γίνει καλά, δεν είδαμε στην περίπτωση της ασθένειας του κ. Χριστόδουλου.

Κανείς, ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος άλλος εκκλησιαστικός παράγοντας, ιδίως όσοι ιεράρχες προΐστανται σε εκκλησίες που φιλοξενούν θαυματουργά αντικείμενα, εικόνες κλπ, δεν σκέφτηκε κάτι από τα παραπάνω, γιατί δεν τα πιστεύουν πραγματικά, και αποδέχτηκαν την αποκλειστική για τις αρρώστιες αρμοδιότητα της ιατρικής επιστήμης. (Είναι κατά το χριστιανικό δόγμα διαφορετική η αιτία και η αντιμετώπιση της αρρώστιας των ιεραρχών-κληρικών από την αρρώστια των πιστών του ποιμνίου; Αν ναι, για ποιο λόγο άραγε;). Γιατί λοιπόν στους πιστούς υποδαυλίζουν αντί να καταγγέλλουν την ιαματική θρησκοληψία των ευχελαίων, εξορκισμών, θαυματουργών εικόνων κλπ; Αν βέβαια κάποιος θα είχε την αντίρρηση λέγοντας, δεν χάνουν τίποτα να του πάνε και μια θαυματουργή εικόνα, ας αναλογιστεί πως θα σκεφτούν πολλοί. «Αφού δεν έκανε το θαύμα στο αρχιεπίσκοπο σε μένα θα το κάνει;» Έτσι όμως θα κλονιστεί η θαυματουργός-ιαματική προσδοκία από τις θαυματουργικές εικόνες, και έτσι τα έσοδα από τις θαυματουργικές εικόνες θα πέσουν, όπως θα διαγνώσουν οι ταμιακώς υπεύθυνοι των θαυματουργών εικόνων.

Περίεργο όμως που οι διάφοροι άγιοι που διαπαιδαγωγήθηκαν στο «δωρεάν λάβατε δωρεάν δώτε» δεν εκδηλώνουν ποτέ την δυσφορία τους για την, στο όνομα τους, εισπρακτική θρησκοληψία.

Παλιότερα μάλιστα ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος για να υποδαυλίσει την θρησκοληψία με τον φόβο της αρρώστιας, είπε ότι η αρρώστια είναι εκδήλωση της δυσφορίας του θεού προς τον άνθρωπο, (που φυσικά αμβλύνεται με την "δωρεάν" μεσολάβηση του ιερατείου), όπως επίσης και ένας άλλος μητροπολίτης είχε δηλώσει με αφορμή το τσουνάμι οτι, αποτελει η κάθε θεομηνία εκδήλωση της απαρέσκειας του θεού προς το ανθρώπινο είδος !.

Το μήνυμα γίνεται με την ευκαιρία των παρακάτω μηνυμάτων που έλαβα από τον καθηγητή μαθηματικών σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Φιλάδελφο Νεοκλή, (ο οποίος υπερασπίζεται και τον επιστημονικό τρόπο ερμηνείας του κόσμου στην ιστοσελίδα του: http://www.geocities.com/infroussos και από τον AMPHIKTYON, απόστρατο ανώτατο αξιωματικό.

Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο της Ελλάδας μέσα στο όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον που απαιτεί πολίτες με ικανότητες στηριγμένες όσο το δυνατόν περισσότερο στην επιστημονική γνώση, βλέποντας το τύπο ανθρώπου που διαμορφώνει η θρησκοληψία που επικρατεί(που δυστυχώς για ιδιοτελείς σκοπούς ανέχονται ή και προωθούν κι άλλοι εκτός του ιερατείου, όπως πολιτικοί κυρίως των μεγάλων κομμάτων, τοπική αυτοδιοίκηση, δημοσιογράφοι και «εκκλησιαστικός τουρισμός») κυρίως λόγω ταύτισης κράτους εκκλησίας, πρέπει να προωθούμε κάθε τι που συμβάλλει στην εξάλειψη της θρησκοληψίας των θαυματουργών εικόνων, λειψάνων, «τίμιων» ζωνών, εξορκισμών κλπ.(άλλωστε άλλο είναι η θρησκευτικότητα και άλλο η θρησκοληψία), συμβάλλοντας στην προώθηση του ορθολογικού τρόπου σκέψης και του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια ή ιδιώτευση(του συμφωνώ, αλλά εγώ έχω τα δικά μου προβλήματα). Ο ορθολογικός τρόπος ερμηνείας των φαινόμενων φύσης και κοινωνίας, αποτελεί την μόνο ελπίδα για την Ελλάδα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.

Το να λαμβάνει μηνύματα κάποιος και σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση με τις δικές του απόψεις, μόνο καλό κάνει, γιατί αν η επιχειρηματολογία των μηνυμάτων είναι κακή ενισχύει την δική του άποψη, αν όμως ή επιχειρηματολογία είναι ισχυρή μόνο όφελος θα έχει, αφού η συνέχιση υπεράσπισης απόψεων λαθεμένων είναι πάντα αρνητικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

Θα είμαι ευγνώμων, όπως πάντα, σε όποιον μου διαψεύδει τις απόψεις μου ή αυτές που προωθώ και τις οποίες αλλάζω ακαριαία όταν με οποιονδήποτε τρόπο πειστώ για το λάθος των απόψεών μου.


{backbutton}

Είναι ευπρόσδεκτη κάθε σύντομη άποψη για το παραπάνω μήνυμα, που μπορεί να καταχωρηθεί και στο Blog: http://epikouros2007.blogspot.com ώστε να διαβαστεί από όποιον ενδιαφέρεται και για τις απόψεις άλλων για το θέμα.

\n // -->Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.