logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Tο 90% του άγαμου Κλήρου είναι ομοφυλόφιλοι. Κληρικοί Αδελφοποιημένοι http://www.adelfopoiemenoi.blogspot.com/
Ομοφυλοφιλία στην Εκκλησία 29 Iουν 2007 http://www.adelfopoiemenoi.blogspot.com/

21 Ιουν 2007
Συνέντευξη του π. Αβέρκιου στην Espresso


Ερωτήσεις της Χαράς Αναστασάκη


Ισχύει ότι είστε ο Φ.Γ. ο οποίος ξεκίνησε σε ηλικία 24 ετών από νησί και έφτασε στο Βόλο όπου χειροτονηθήκατε διάκος από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο;


Αν είμαι πραγματικά ο Φ.Γ. δεν θα το αποκάλυπτα βέβαια.
Αν πάλι δεν είμαι, γιατί να ενθαρρύνω όσους ψάχνουν να στρέψουν την έρευνα προς την κατεύθυνση μου;
Το θέμα της ταυτότητας μου θα μείνει άλυτο, όσο μπορέσω να το κρατήσω έτσι.


Θα θέλατε να μας παραθέσετε τις όποιες απόψεις σας για την ομοφυλοφιλία αλλά και το πως έχετε φανταστεί την "ιδιαιτερότητα" αυτή (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) εντός των κύκλων της εκκλησίας;


Θεωρώ την ομοφυλοφιλία στον Κλήρο ως δεδομένη. Πάντοτε είχαμε ομοφυλόφιλους κληρικούς και πάντα θάχουμε. Το θέμα γεννιέται από τη στιγμή που οι χαμηλόβαθμοι ομοφυλόφιλοι κληρικοί υφίστανται διακρίσεις κοινωνικής και εκκλησιαστικής φύσης αφού η επίσημη Εκκλησία, δηλ. η εκκλησιαστική ηγεσία (που στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ομοφυλόφιλους, φθασμένους όμως) δεν τολμά από εμφανή σκοπιμότητα να αντιμετωπίσει το θέμα με αρχηγικό σθένος. Να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος και να ξεκαθαρίσει αν η ομοφυλοφιλία αποτελεί σήμερα κώλυμα για ένα κληρικό ή όχι. Καταλαβαίνω τη δυσκολία μιας τέτοιας προσπάθειας απομέρους της ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά όμως έως πότε θα συνεχίζεται αυτή η υποκριτική συμπεριφορά δεδομένου ότι όλοι οι κληρικοί, επίσκοποι και μη, κηρύττουμε την ανηθικότητα της υποκρισίας; Μέχρι πότε θα κρύβονται οι ομοφυλόφλοι κληρικοί, υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι; Δεν είναι καλλίτερα να ετοιμάσουμε το λαό της Εκκλησίας να συμβιβαστεί με το γεγονός αυτό, όπως με κατανόηση και συμπάθεια το δέχθηκαν ήδη οι Αγγλικανοί και σχεδόν όλοι οι Προτεστάντες; Και το θέμα έληξε εκεί. Ούτε άδειασαν οι ναοί τους ούτε μειώθηκε ο αριθμός των πιστών τους.


Τι υποδοχή έχει το blog σας από συναδέλφους σας


Η δημιουργία του μπλογκ είχε θετικότατη υποδοχή μεταξύ αδελφοποιημένων κληρικών, ακόμη και μεταξύ ομοφυλόφιλων λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας. Δεν έχω παράπονο. Ανοίξαμε μια συζήτηση κι ας μην είναι ακόμη απόλυτα ικανοποιητική. Είμαστε στην αρχή άλλωστε.


Έχετε δεχτεί πόλεμο από τα ανώτερα κλιμάκια της εκκλησίας και με ποιους τρόπους έχετε πολεμηθεί;


Προσπαθούν ορισμένα άτομα που είναι μάλλον βαλτοί από τα ανώτερα κλιμάκια της Εκκλησίας, να επηρεάσουν το διάλογο αλλά δεν φαίνεται νάχουν μεγάλη επιτυχία. Γνωρίζω πάντως ότι έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να ανακαλύψουν τον π. Αβέρκη, αλλά πάλι χωρίς επιτυχία. Ας ελπίσουμε ότι δε θα μπορέσουν να μας αναχαιτίσουν.


Πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις που κάνετε αν και συνήθως ανώνυμες "κλυδωνίζουν" μεγάλα στελέχη της εκκλησίας;


Στο μπλογκ γίνεται προσπάθεια να συζητήσουμε πολιτισμένα το θέμα της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο. Οταν άλλοι χριστιανοί τόχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα ούτε συζήτηση να κάνουμε; Βέβαια, κάθε τόσο ξεπετιέται κάποιος και αποκαλύπτει πειστικά ορισμένες πτυχές της βιοτής κάποιου ανώτερου εκκλησιαστικού στελέχους. Δεν το θέλω αυτό αλλά είναι, φαίνεται, αναπόφευκτο όταν συζητάς το καυτό θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο απ'όσα διαπιστωσα μέχρι στιγμής, εκείνο που ενοχλεί τους συζητητές του μπλογκ δεν είναι τόσο η ομοφυλοφιλία ενός κληρικού όσο η υποκρισία του.


Αν γινόσασταν αρχιεπίσκοπος κάποια στιγμή στο μέλλον τι θα αλλάζατε στο πως χειρίζεται η εκκλησία τους ομοφυλόφιλους;


Με τις ιδέες που έχω δεν πρόκειται ποτέ να γίνω αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης. Εκεί ψηλά φθάνουν άνθρωποι που δεν υποστηρίζουν καμια ιδέα και που έμαθαν να κολυμπούν μέσα σε ωκεανό ιδεών χωρίς ν'αφήνουν καμιά ιδέα να τους βουλιάξει. Ωστόσο έχω την άποψη ότι ένας αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης πρέπει να προσπαθήσει να συλλάβει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο σήμερα και να αναγνωρίσει την ανάγκη ότι κάτι πρέπει να γίνει.


Από την εμπειρία σας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τι επικρατεί στο ζήτημα των ομοφυλόφιλων ιερέων;


Οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί στην Ελλάδα ζουν μια αφόρητη καταπίεση ψυχολογική και κοινωνική. Αν φανερώσουν τη σαρκική τους τάση ή προτίμηση είναι βέβαιο πως θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια γενική κατακραυγή, των ενοριτών τους, της κοινωνίας και του εκκλησιαστικού κατεστημένου. Δεν έχουν μέλλον ως ομοφυλόφιλοι κληρικοί. Γιαυτό υποκρίνονται και η υποκρισία είναι γι αυτούς υπολογίσιμη καταπίεση. Είμαι ενήμερος για τους κρυφούς πόθους τους να δούν το θέμα να προωθείται στα ανώτερα κλιμάκια. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις κάποιου σοβαρού ενδιαφέροντος απομέρους τους.


Ισχύει ότι είχατε αναζητήσει ερωτικούς συντρόφους μέσω του gaydar;


Δεν πιστεύω στις απρόσωπες γνωριμίες των διάφορων διαδικτυακών Gaydar, ούτε τις συνιστώ σε άλλους.


Έχετε εμπειρία από το εξωτερικό και το τι ισχύει εκεί με τους ομοφυλόφιλους στον κλήρο;


Γνωρίζω ορισμένα στοιχεία περί ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο του εξωτερικού. Μερικά γράφονται και στο μπλογκ. Και εκεί, στο εξωτερικό, φαίνεται να έχουν οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί να αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες και την ίδια στάση από την εκκλησιαστική ηγεσία. Βέβαια, στο εξωτερικό παρατηρούμε και το φαινόμενο πολλών εγγάμων κληρικών που εκδηλώνουν και αναπτύσσουν ετεροφυλοφιλικές και ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες συγχρόνως. Θάλεγα, ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό των κληρικών στην Αμερική. Δεν αναφέρουμε στους παιδεραστές κληρικούς που κι αυτοί εμφανίζουν ένα ισχυρό ποσοστό στην ίδια χώρα. Είναι φαινόμενα που η Εκκλησία πρέπει να τα λάβει υπόψη, να καταδικάσει τον παιδεραστή και να εξετάσει το πρόβλημα του ομοφυλόφιλου. Δεν οδηγεί πουθενά να κρυβόμαστε συνεχώς πίσω απ'το δάκτυλο μας.


Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που καταπνίγουν το πάθος τους για το ίδιο φύλο εξαιτίας της κατακραυγής από την οποία αυτό συνήθως συνοδεύεται;


Στα νέα παιδιά που, όπως λέτε, "καταπνίγουν το πάθος τους για το ίδιο φύλο εξαιτίας της κατακραυγής από την οποία αυτό συνήθως συνοδεύεται", θάλεγα να κάνουν υπομονή. Τώρα άρχισε ο αγώνας: να οδηγήσουμε την εκκλησιαστική ηγεσία να ασχοληθεί με το θέμα μας. Θάναι δύσκολος ο αγώνας. Πολλά τα εμπόδια. Ωστόσο και άλλοι χριστιανοί πέρασαν απ το ίδιο το σκοτεινό τουνέλι για να βρεθούν μια μέρα μπροστά στο άπλετο φως του ήλιου.


Αληθεύει ότι η Αρχιεπισκοπή σας "απέλυσε" όταν πληροφορήθηκε πως ντυνόσασταν κάσουαλ και επισκεπτόσασταν γκέι στέκια;
Θεωρείτε αυστηρή την απόφαση αυτή;


Αν η Αρχιεπισκοπή απέλυσε κάποιο κληρικό επειδή ντυνόταν "κάσουαλ" και επειδή επισκεπτόταν απλώς γκέι στέκια, θεωρώ την απόφαση όχι μόνο αυστηρή αλλά και αντικανονική και τελείως αβάσιμη. Οι κληρικοί που στο εξωτερικό ντύνονται κάσουαλ, γιατί δεν απολύονται; Και πώς καταδίκαζεται ένας κληρικός (που μπορεί και να μην είναι γκέι) επειδή επισκέφθηκε ένα στέκι γκέι για κάποιο λόγο άγνωστο σε μας;


Ποια η γνώμη σας για τον σημερινό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο; Τι γνώμη έχετε σχηματίσει από τη γνωριμία σας μαζί του;


Τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τον θεωρώ κληρικό προικισμένο με πολλές ικανότητες. Εύχομαι να βρει το χρόνο να ασχοληθεί με το πρόβλημα της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο και να το δει στην πραγματική του διάσταση. Θα προσφέρει έστι μεγάλη υπηρεσία στην Εκκλησία.


(Η παραπάνω συνέντευξη δόθηκε στην κ. Χαρά Αναστασάκη που τη χρησιμοποίησε για δημοσιευμά της στην εφημερίδα Espresso. Το δημοσιεύμα δεν το είδα ο ίδιος).

Αφιέρωμα: πίστη και ομοφυλοφιλία


Συνέντευξη


«Γκέι Κίνημα: ένδειξη βαθιάς ανθρωπιάς»


συνέντευξη στον Δημήτρη Αγγελίδη
σκίτσο: Χριστίνα Νεοφωτίστου


Tο 90% του άγαμου Κλήρου είναι ομοφυλόφιλοι.


Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 17 Μάιος 2009 16:14)


{backbutton}