logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Ανέβηκε λοιπόν η μύγα στον ελέφαντα χωρίς καν να τον ρωτήσει και διέδιδε ότι αυτό που βλέπουν είναι ένα καινούργιο ζώο, ο μυγοελέφαντας!

Ο Ελέφαντας και ο Παπαγιώργης

Ομίλησε ο Παπαγιώργης για ακόμα μία φορά σε πολυπληθή ακροατήριο.(!)

Τα νέα ειναι ότι κατά την γνώμη του η ελληνική παιδεία συμβαδίζει με το (χριστιανικό) θρήσκευμα...έχει δίκαιο καθώς αυτό που θεωρεί ελληνική παιδεία σίγουρα, αλλά πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες, διότι χρόνια τώρα η παιδεία κάνει κόντρες με τούς τελευταίους! Ας ρίξει μια ματιά στην μελέτη της Πίζας. Το θέμα λέει είναι η ζήτηση χάριτος (!), αλλά αν δεν ανοίξουν οι υπεύθυνοι φορείς το „οπλοστάσιο“ της Ελληνικής Γραμματείας αυτό που όλοι οι πολιτισμένοι λαοί εκτιμούν και χρησιμοποιούν, ποτέ δεν θα φτάσουμε εκεί που ανήκει η ελληνική παιδεία, δηλαδή στην κορυφή, αλλά θα είναι ολόκληρη η ζωή μας μίας τυφλής ελπίδας κατοικία με ζητιανιά για την περιβόητη χάρη. Αλλά ίσως το καταλάβει.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία επιμένει ο Παπαγιώργης ότι ανήκουν μαζί. Αλλά γιατί αυτή η εμμονή;

... κάποτε ένας ελέφαντας ζούσε όμορφα και ωραία, όλοι τον θαύμαζαν και τον εκτιμούσαν ώσπου αρκετά χρόνια μετά από αυτόν γεννήθηκε μια μύγα. Η μύγα λοιπόν για να μπορέσουν να την δουν και να την θαυμάσουν και οι άλλοι, σκέφτηκε το εξής: με τα δικά μου προσόντα κανείς δεν με θαυμάζει, γιαυτό θα ανέβω στον ελέφαντα και θα λέω οτι ειμαι μυγοελέφαντας και όλοι θα με θαυμάζουν. Ανέβηκε λοιπόν στον ελέφαντα χωρίς καν να τον ρωτήσει και διέδιδε ότι αυτό που βλέπουν είναι ένα καινούργιο ζώο, ο μυγοελέφαντας! Φυσικά κανείς ελέφαντας δεν πίστεψε σε αυτό το „παρά φύσην“ θαύμα, μόνο εκατομμύρια μύγες έλεγαν ότι ανήκουν στο σπουδαίο γένος των μυγοελεφάντων,αν και δεν είχαν δει ποτέ τους ελέφαντα! Πέρασε αρκετός καιρός, και η μύγα άρχισε να σκέφτεται:οι ελέφαντες έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται...εμείς οι μύγες είμαστε αμέτρητες άρα είμαστε σπουδαιότερες, ας δεχτούμε την πραγματικότητα, θα του πω την αλήθεια... Κατεβαίνει λοιπόν από τον ελέφαντα και του εξομολογείται:

Ξέρεις ελέφαντα, αυθαίρετα ανέβηκα πάνω σου και έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά μην θυμώσεις, συνετίστηκα και φεύγω τώρα, τι λες εσύ σε ενόχλησα πολύ;  Αχ, μύγα, απαντάει ο ελέφαντας, ούτε που ήρθες το κατάλαβα, ούτε που φεύγεις το καταλαβαίνω.

Μυγοελέφαντες δεν υπάρχουν. Ελέφαντες υπάρχουν, έστω και λίγοι, αλλά στην ιστορία συνήθως οι λίγοι είχαν δίκαιο. Και στο τέλος νικούσαν. Αλλά ίσως το καταλάβει.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Πρέπει να το καταλάβει διότι δεν πρόκειται για τον παπά της ενορίας, πρόκειται για τον αξιότιμο πρωτοπρεσβύτερο Αθηνών, καθηγητή Θεολογίας, φιλοσοφίας, διδάκτωρ, πολυμαθέστατο Γεώργιο Μεταλληνό! Αλλά έλα που λέει ο Ηράκλειτος, ο σκοτεινός(2) φιλόσοφος ότι η πολυμάθεια δεν έχει σχέση με την Γνώση.

Η πραγματικότητα είναι ότι η συνάντηση ελληνισμού και χριστιανισμού προκαλεί σφοδρές αντιπαραθέσεις σε κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Το ελληνικό θρήσκευμα είναι πολύμορφο, ζωντανό, ευέλικτο, παγκόσμιο (Λουκιανός, Πλωτίνος και διάφοροι άλλοι), ύμνος στην πανίσχυρη φυσική νομοτέλεια. Ασφαλώς και εξαρχής υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ Ιδεών διότι κατά τον Ελληνικό λόγο η αρχή του κόσμου είναι κοσμογονική και όχι κτισιολογική. Σε πλήρη ρήξη με το ελληνικό πνεύμα έρχονται εξάλλου όχι μόνο ο χριστιανισμός, αλλά και ο ιουδαϊσμός, οι οποίες είναι σχεδόν ταυτόσημες θρησκείες εξ αποκαλύψεως με σωτηριολογικές θέσεις. Η πορεία συγχώνευσης ελληνισμού και χριστιανισμού είναι αναμφισβήτητα αδύνατη διότι ο Έλληνας  ποτέ δεν αλλάζει το νυν με το αειν, το νυν και μόνο το νυν αξίζει να γίνει αείν. Ο Αχιλλέας στον Άδη είπε ότι καλύτερα δούλος σε αυτόν το κόσμο παρά βασιλιάς των νεκρών στον άλλο κόσμο. Αυτή την στάση του Έλληνα για τον παρόντα κόσμο και την αξία του, αυτό το ευγενέστατο βίωμα δεν μπορεί κανείς να του το αλλάξει. Ο Ελληνισμός εξάλλου στο περί σωτηρίας θέμα έχει θέση διαφορετική: αν υφίσταται θέμα σωτηρίας αυτή βρίσκεται στην φύση του ανθρώπου και στην ίδια φύση του κόσμου. Η άποψη για τους Γνωστικούς ήταν ότι εάν υπάρχει σωτηρία αυτή βρίσκεται στην Γνώση και είναι απαραίτητη για την σωτηρία. Μια άποψη η οποία είναι επίσης απορριπτέα από τον χριστιανισμό(3).

Επιπλέον η περί του Θείου αντίληψη των Ελλήνων είναι κυκλική σε αντίθεση με την χριστιανική η οποία είναι γραμμική, δηλαδή σύμφωνα με την γραμμική αντίληψη ο κόσμος πορεύεται από την αρχή (Α) έως το τέλος (Ω) όπου έρχεται το τέλος του κόσμου,

ενώ στην κυκλική έχουμε ανακύκλωση :

Ίσως κάποια μέρα οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι τα υπερόπλα των Ελλήνων δεν είναι η βία και η αγραμματοσύνη αλλά η Πειθώ και η Σύνεση.

Αλλά τότε θα είναι αργά.

(1)Η ομιλία έγινε στην Στουτγάρδη και παρόντες ήταν: Έλληνες διανοούμενοι (;) ο πρόξενος, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί και διάφοροι άλλοι φορείς της Ελληνικής κοινωνίας. Καμία αντίρρηση εκτός ενός εκπαιδευτικού ο οποίος δεμένος στις αλυσίδες της Ανάγκης προς επιβίωση, ξεροκατάπινε...Γνωρίζει ο άνθρωπος ότι στην ευρύτερη περιοχή κτίστηκαν ορθόδοξες εκκλησίες αξίας εκατομμυρίων Ευρώ, αλλά

ποτέ δεν κτίστηκε ένα σχολείο.

(2)Σκοτεινός λέγεται ο Ηράκλειτος διότι αν τον καταλάβεις είναι τόσο αστραφτερή η φιλοσοφία του, σαν να κοιτάς τον ήλιο κατάματα οπότε θαμπώνεσαι και όλα σκοτεινιάζουν.

(3)Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες θρησκευτικές τιμές στην Ευρώπη, αλλά από τις χαμηλότερες τιμές (βαθμούς)στον τομέα της παιδείας.

Ανωνύμου Έλληνος


{backbutton}