logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Εξαιρετική ανακάλυψη ξεκλειδώνει τα μυστικά των αρχαίων παπύρων της «ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΥ!» Χαμένα έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου διάβασαν οι επιστήμονες

Εξαιρετική ανακάλυψη ξεκλειδώνει τα μυστικά των αρχαίων παπύρων της  «ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΥ!»

Από τους David Keys και Nicholas Pyke

17 Απριλίου 2005 THE INDEPENDENT

Χιλιάδες αρχαία δυσανάγνωστα χειρόγραφα που περιέχουν τα έργα μερικών από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της κλασσικής λογοτεχνίας διαβάζονται για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά του αρχαίου κόσμου.

Μεταξύ των θησαυρών που ανακαλύφθηκαν ήδη από μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι προηγουμένως άγνωστες γραφές από τους κλασσικούς γίγαντες συμπεριλαμβανομένου Σοφοκλή Ευρυπίδη και Ησιόδου. Αόρατη κατώ από συνηθισμένο φως, το ξεθωριασμένο μελάνι έρχεται σαφώς στο φως όταν τοποθετηθεί κάτω από υπέρυθρο ελαφρύ φωτισμό χρησιμοποιώντας  τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την απεικόνιση από δορυφόρο.

Τα έγγραφα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος της μεγάλης ομάδος παπύρων που σώζεται από ένα αρχαίο χώρο  απόρριψης σκουπιδιών στην ελληνο-αιγυπτιακή πόλη Oξύρρυγχος του 1ου αιώνα μχ. Χιλιάδες έγγραφα, που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, αναμένονται για να περιλάβουν χαμενα εργα  των Οβίδιου και Αισχύλου συν μια σειρά χριστιανικών Ευαγγέλιων που έχουν χαθεί μέχρι και 2.000 έτη.

Ο δικτυακός τόπος της εταιρείας

http://www.papyrology.ox.ac.uk/

Ο παραδοσιακός κλασσικός κόσμος δεν μας άφησε κανένα πραγματικό βιβλίο: η μεγάλη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οι είκοσι οχτώ δημόσιες βιβλιοθήκες της αυτοκρατορικής Ρώμης έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνος. Αφηνόμαστε με τα αντίγραφα των αντιγράφων, των εγγράφων που επιβιώσαν μέσω της αυτοκρατορίας και των ενδιάμεσων αντιγραφών. Έχουμε κάποιες ιδέες σχετικά με το τι λείπει, αλλά αυτές τις απώλειες φαινόταν ότι ήταν τελειωτικές .

Σποραδικά και σε μικρά  τεμάχια παπύρου , o σκουπιδότοπος της Oxyrhynchus αλλάζει αυτή την εικόνα. Η έρευνα  αποκαθιστά για την ανθρωπότητα συγγραφείς διάσημους στους κλασσικούς χρόνους: τα τραγούδια Της Σαπφούς  τις κωμωδίες του Μενάνδρου , την κομψή και εκλεπτυσμενη ελεγειακή ποίηση του Καλλιμάχου  που οι Ρωμαίοι ποιητές εκαυχώντο ότι μιμούνται . Αυτοί οι  Έλληνες της Αιγύπτου διάβαζαν τις ελληνικές τραγωδίες που για μας ήταν μέχρι πρόσφατα μόνο ονόματα   

Ανεκτίμητοι σκουπιδότοποι

Οι σωροί σκουπιδιών της αρχαίας πόλης Οξύρρυγχος παρέμειναν άθικτοι μέχρι τις αρχές του δέκατου εννάτου αιώνα. Δεν φαίνονται συναρπαστικοί, ακριβώς μια σειρά αναχωμάτων που καλύφθηκαν με την παρασυρόμενη άμμο. Αλλά πρόσφεραν τους ιδανικούς όρους για τη συντήρηση του παπύρου. Σε αυτό το μέρος της Αιγύπτου δεν βρέχει ποτέ και ακόμα και τα πιο έυθρυπτα υλικά που δεν είναι εκτεθειμένα στην επιφάνεια διατηρούνται. Στις χωματερές της Οξυρρύγχου συντελέστηκε  κάτι που οι διάσημες πόλεις της κλασσικής Ελλάδας και της Ιταλίας δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν: Η διατήρηση του πάπυρου, του αρχαίου αντίστοιχου των σημερινών χαρτιών κι εγγράφων.


Σώθηκε ολόκληρος θησαυρός
Χαμένα έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου διάβασαν οι επιστήμονες


Τα Νέα

Αποσπάσματα από την τραγωδία του Σοφοκλή «Επίγονοι» κατάφεραν να διαβασουν οι επιστήμονες (φωτ. αρχείου)

Αθήνα

 


 

Σβησμένους στίχους άγνωστων έργων τών Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου από τους Παπύρους της Oξυρρύγχου κατάφεραν να διαβάσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανοίγοντας το δρόμο για να γνωρίσουμε χαμένα έργα της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και άγνωστα Ευαγγέλια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, πάνω από 400.000 αποσπάσματα σβησμένων παπύρων που είχαν βρεθεί κουρελιασμένα, μαυρισμένα και σκοροφαγωμένα από τον περασμένο αιώνα (το 1897) στη λάσπη της αρχαίας πόλης Oξύρρυγχος της Αιγύπτου και φυλάσσονταν σε 800 κούτες στη Βιβλιοθήκη Σάκλερ στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης μπορούν τώρα να διαβαστούν χάρη σε μια επαναστατική φωτογραφική μέθοδο.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων, το σβησμένο μελάνι φωτίζεται και βγαίνει στο φως και ταυτόχρονα τα κείμενα φωτογραφίζονται βάσει μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε δορυφορικές φωτογραφίσεις και εφαρμόσθηκε από ειδικούς του Νέου Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες εφαρμογής αυτής της μεθόδου, οι κλασικοί φιλόλογοι και ιστορικοί του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης έκαναν καταπληκτικές ανακαλύψεις, αφού κατάφεραν να διαβάσουν αποσπάσματα διαλόγων του Σοφοκλή, όπως αποδείχθηκε, από την τραγωδία του «Επίγονοι», το έργο που έγραψε για την τύχη των παιδιών τών «Επτά επί Θήβας», τριάντα ολόκληρους στίχους από τις Ελεγείες του ποιητή Αρχιλόχου του 7ου αι. π.Χ., αποσπάσματα ενός χαμένου μυθιστορήματος του Λουκιανού του 2ου αιώνα, ενός μυθολογικού ποιήματος του Παρθενίου του 1ου αι. π.Χ. και σπαράγματα έργων του Ησιόδου (επίσης του 7ου αι. π.Χ.).

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης η ανακάλυψη μιας ωδής του Πινδάρου και ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της Αποκαλύψεως, όπου μιλά το Κτήνος.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτής της μεθόδου εμφάνισης των κειμένων μπορεί να αυξήσει κατά 20% το υλικό της αρχαίας γραμματείας, να μας γνωρίσει τα χαμένα έργα, να συμπληρώσει πολλά κενά. Oι επιστήμονες περιμένουν να διαβάσουν με την ίδια μέθοδο συνολικά 5.000.000 λέξεις.

Υπολογίζεται όμως ότι θα χρειασθεί μία δεκαετία για να διαβασθεί και να αποδοθεί ο μεγαλύτερος θησαυρός αρχαίων κλασικών χειρογράφων του κόσμου, τα οποία σώζονται σε αποσπασματική μορφή και συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παπύρων είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχουν όμως κείμενα στις γλώσσες λατινική, εβραϊκή, κοπτική, συριακή, αραμαϊκή, αραβική, νουβιανή και πρώιμη περσική.

news.in.gr


{backbutton}