logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηΟ Ραββίνος Θεσσαλονίκης κατέδωσε τους Εβραίους!


Μαρία Παπαδοπούλου : Η Γενοκτονία των Ελλήνων


Θεσσαλονίκη: Βράβευση Ελλήνων εβραίων και χριστιανών επιζησάντων του Ολοκαυτώματος από τον δήμο

21 Ιουνίου 2011
«Γιατί; Γιατί; Μη ρωτάτε. Πώς είναι δυνατόν να μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική…». Η φράση του Βενιαμίν Καπόν, Θεσσαλονικιού εβραίου, επιζήσαντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποτυπώνει τον παραλογισμό, τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Οι πιο «σκοτεινές» αναμνήσεις τριάντα Θεσσαλονικέων εβραίων, που επέζησαν από τα κολαστήρια του Άουσβιτς, του Μπιρκενάου, του Μπέργκεν Μπέλσεν αναβίωσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τη βράβευση τους από το δήμο. Μαζί τους τιμήθηκε επίσης και η χριστιανή κρατούμενη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Βάσω Σταματίου, εκτοπισμένη για την αριστερή της ιδεολογία και την αντιστασιακή της δράση και επιζήσασα, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι : Ματίκα Αζαρία, Κορίνα Άντζελ, Φλώρα Άντζελ, Ραφαήλ Βαρσάνο, Τζίλντα Γιομτώβ, Βενιαμίν Καπόν, Εύα Καράσσο, Ράσελ Κοέν, Στερίνα Κοέν, Ζωζέτ Κούνιο, Χάιντς Κούνιο, Φλώρα Μίχαελ, Μπέλλα Μπαρζιλάι, Νίνα-Λίλη Μπενρουμπή, Ραχήλ Παρέντε, Ισάκ-Ίζη Ρεβάχ, Ράσελ Ρεβάχ, Ρίνα-Ρέινα Ρεβάχ, Άννα Σαατζόγλου, Δάριο Σαλτιέλ, Ρόζυ Σαλτιέλ, Μύριαμ-Αιμιλία Σαούλ, Ραούλ Σαπόρτα, Γρασία Σασσών, Σύλβια Σεβή, Αννέτα Σεβή - Ναχμία, Σουλτάνα Ταραμπουλούς, Κολόμπα Τζιβρέ, Όσκαρ Φλωρεντίν, Σαμουήλ Φράνσες, Βάσω Σταματίου.

Η «πρόβα - θανάτου», όπως ονομάστηκε ο διασυρμός των εβραίων πολιτών της Θεσσαλονίκης από τους ναζί το καλοκαίρι του 1942 στην πλατεία Ελευθερίας, το πάνινο κίτρινο άστρο που υποχρεώθηκαν να φορούν στο πέτο, ο εγκλεισμός τους στο γκέτο του Χιρς - στα οποία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ιστορικός του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης - ήταν μόνο τα προανακρούσματα μιας καλοσχεδιασμένης διελκυστίνδας θανάτου, μέρος του αιμοσταγούς ναζιστικού σχεδίου «Τελική Λύση», που υλοποίησαν με απάνθρωπη σκληρότητα και μεθοδικότητα στη Θεσσαλονίκη, οι εντολοδόχοι του περιβόητου Άντολφ Άϊχμαν, οι χασάπηδες των εβραίων της Θεσσαλονίκης, βαρόνος Ντίτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρούνερ. Νωρίτερα, ο πολιτικός αξιωματούχους των ναζί Μαξ Μέρτεν είχε φροντίσει να λεηλατήσει τις περιουσίες, εισπράττοντας δυσβάσταχτα λύτρα από την Ισραηλιτική Κοινότητα, προσποιούμενος ότι θα απάλλασσε τα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία. Δυστυχώς, πριν ακόμη καταβληθεί η τρίτη δόση, τον Μάρτιο του 1943, σαράντα οκτώ χιλιάδες ψυχές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά φορτώνονταν χωρίς επιστροφή στα τρένα, οδεύοντας προς τα στρατόπεδα του θανάτου.

«Πενήντα βαγόνια, τρεις χιλιάδες κάθε φορά, δεκαοκτώ αποστολές» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιζήσας του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο, παρών και ομιλητής στην εκδήλωση, προσθέτοντας :

«Χίλιοι εκατό μόνο επέστρεψαν στην πόλη μεταξύ των οποίων και εγώ, περίπου χίλιοι γύρισαν από το βουνό και άλλοι χίλιοι σώθηκαν στην Αθήνα. Η επιστροφή όμως σε μια πόλη, όπου η πλειοψηφία της κοινότητας είχε εξοντωθεί, είχαν χαθεί οικογένειες, υπήρχαν παιδιά ορφανά, υπήρχαν συγγενείς που δε θα ξανάβλεπαν, ήταν ένα ακόμη μαρτύριο για τους επιζήσαντες».

Ανάμεσα στους επιζήσαντες που παρευρέθηκαν ήταν και ορισμένοι από τους περίπου τριακόσιους είκοσι εβραίους της πόλης, που επιβιώσαν χάρη στην ισπανική τους υπηκοότητα.

«Δεν ήθελαν οι ναζί να δημιουργήσουν επεισόδιο με τον Φράνκο στην Ισπανία και για αυτό εμείς οι λίγοι, μείναμε ζωντανοί» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Νίνα-Λίλη Μπενρουμπή.

Μαζί με τους Έλληνες εβραίους εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν και έλληνες αντιστασιακοί, που επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση. Πολλοί από αυτούς κρατήθηκαν στο Μαουτχάουζεν. Σήμερα, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης αριθμεί δύο χιλιάδες μέλη.

Την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας από αγνώστους, καταδίκασε στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι «η Ισραηλιτική κοινότητα της πόλης ήταν, είναι και θα είναι ζωντανή για πάντα».

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίηση του, που «κάλλιο αργά παρά ποτέ» τιμώνται από το δήμο οι επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης αλλά και «όσοι δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας και είχαν επιλέξει να επιστρέψουν στη μητέρα - πόλη τη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζοντας τη «διττή διάσταση» της εκδήλωσης, καθώς μαζί τους τιμήθηκαν και οι χριστιανοί πολίτες, που εκτοπίστηκαν για την ιδεολογία και την αντιστασιακή δράση τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Γκιουλέκας, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Σ. Ζαριανόπουλος, Στ. Παπαθεμελής, Τρ. Μηταφίδης, Μ. Στεργίου, Χ. Μάτης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, γιός του επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος και παρόντα στην εκδήλωση, Βενιαμίν Καπόν. Μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, πρότεινε να μετονομαστεί η πλατεία του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού σε "Πλατεία Άουσβιτς" και να στηθεί εκεί ένα παλιό βαγόνι για να θυμίζει εκείνες τις μαύρες στιγμές της μαζικής αποστολής των Εβραίων της πόλης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα.

Ο Χ. Καπόν αναφερόμενος στην ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης εξήρε το έργο όσων την ξαναδημιούργησαν από την αρχή στην πόλη και τόνισε ότι "υφίσταται γιατί άνθρωποι σαν τον πατέρα μου αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν".

«Τιμή για τους επιζώντες, αλλά και για τη θυσία του 20% του πληθυσμού της πόλης» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δήμου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαβίδ Σαλτιέλ.

Στην αρχή της εκδήλωσης έπαιξε βίντεο με μαρτυρίες των επιζησάντων και αποσπάσματα από παλιά εκπομπή του Κ. Γκιουλέκα με μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες για το ίδιο θέμα. 

Φάνης Γρηγοριάδης
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=14609